ДАНАС СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО 24 СРПСКА ЦИВИЛА

sud

ОСИЈЕК, 21.МАЈА(СРНА)- Пред осјечким Жупанијским судом данас ће почети суђење Владимиру Миланковићу и Драги Бошњаку, оптуженима за ратни злочин - убиство 24 цивила српске националности у Сиску 1991. и 1992. године, јављају хрватски медији.

Миланковић је оптужен за ратни злочин против цивилног становништва и против ратних заробљеника, а Бошњак због ратног злочина против цивилног становништва.

 

У тим злочинима у Сиску убијене су 24 особе српске националности. Миланковић одговара за све жртве, а Бошњак за њих осам.

 

Миланковић се терети да је као командант полицијских снага на ширем подручју Сиска и Бановине и као замјеник начелника сисачке Полицијске управе био овлаштен за издавање наредби припадницима свих полицијских јединица, те одговоран за поштовање и примјену ратнога и хуманитарног међународног права о сигурности и заштити цивила на том подручју и за хумано поступање према ратним заробљеницима.

 

Терети се и да, иако је био дужан, није предузео ништа да се незаконита поступања (насилни уласци у куће и станове, незаконите претраге, понижавање и застрашивање, физичко и психичко злостављање) спријече, сузбију и казне. У тим злочинима убијене су 24 особе.

 

Бошњак је оптужен да је организовао и предводио групу непознатих припадника наведене јединице с којима је неовлаштено хапсио,злостављао и усмрћивао особе српске националности. Претпоставља се да је одговоран за смрт осам цивила.

 

Трећи окривљени у том предмету, тадашњи начелник Полицијске управе Ђуро Бродарац је преминуо, па је кривични поступак против њега обустављен.

 

 

Извор: срна