ДАЛЕКО ЈЕ ВИШЕ ПРОБЛЕМАТИЧНИХ ХРВАТСКИХ ОПТУЖНИЦА

Homen - Хомен

БЕОГРАД, 3. ОКТОБРА (СРНА) - Државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен рекао је да је закон о ништавности српских оптужница, који предлаже хрватска Влада, противан свим конвенцијама Савјета Европе, те оцијенио да је далеко више приблематичних хрватских оптужница.

Хомен је навео примјер пресуде Србину у Хрватској, јер је "ударио хрватског коња", те оцијенио да Хрватска неће моћи да усвоји такав правни акт и да остане на снази у овој фази интеграција.

Он је за РТС рекао да су у Србији ревидиране ратне оптужнице и поновио да је идеја хрватске Владе да донесе закон, према којем у тој земљи неће важити ниједан српски правни акт, проблематична са становишта људских права и добросусједских односа.

"Тако нешто се није десило у модерној пракси европских земаља. Идеја хрватске Владе јесте да се хрватски држављани заштите од одговорности за ратне злочине и то је проблематично и са становишта основних људских права и са аспекта добросуседских односа. Не треба никад да се влада меша у рад правосудних органа", сматра Хомен.

Он је оцијенио да тај закон није међународни стандард и да се не уклапа у тренд односа Србије и Хрватске.

"Потписали смо уговор о међусобном изручењу држављана за организовани криминал што је био напредак, а након случаја Паравиња Хрватска је иницирала потписавање споразума и за сва друга дела. Овим би се сад само прекинула сарадња", додао је Хомен.

Он је рекао да Хрватска ни до сад није морала да поступа по српским оптужницама. "Уопште им није био потребан закон. Да је Хрватска то урадила 1993. године имало би смисла, а данас кад имају правни пут да не сарађују са Србијом, беспотребно је", рекао је Хомен, оцјењујући да је овај закон предложен због предизборне кампање у Хрватској.

 

Извор: срна