Будај: Усташке заставе широм Загреба

zagreb1.jpg

ЗАГРЕБ - Загребачка полиција није предузела мјере с циљем уклањања више застава усташке НДХ на раскрсницама у граду, јер сматра да таква неонацистичка обиљежја истакнута на јавним мјестима "не представљају прекршај из области кршења јавног реда и мира нити други прекршај из надлежности полиције", изјавио је Срни директор јеврејске невладине организације "Маргелов институт" Ален Будај.

"Ријеч је о  деривату  заставе НДХ,  као што постоје и деривати нацистичког кукастог крста, који се појављују на фудбалским  утакмицама широм Хрватске у форми `келтског крста`, само и овдје хрватска полиција не реагује, док је у Њемачкој законски тај исти симбол кажњив", појашњава Будај.

Он сматра да службеници МУП-а Хрватске треба да се упознају са "палетом" неонацистичких симбола,  јер су очито недовољно едуковани.

"Усташки грб почиње са бијелим пољем и  има 25 поља, како је полицијска патрола  и утврдила, али  они за разлику од нас ту не виде ништа спорно. Они су констатовали тек да су семафорски ормарићи обојени, што је за њих искључиво комунални проблем", истиче Будај.

Он прецизира да је данашња застава Републике Хрватске другачија од заставе НДХ, као и грб унутар ње, док је грб истакнут на раскрсницама загребачких улица унутар хрватске тробојнице недвосмислено истовјетан грбу са званичне заставе квислиншке Независне Државе Хрватске.

"Антифашистичка удружења,  у која спада и Маргелов институт, препознају фашистичке симболе чак и онда кад су умотани у `целофан домољубља`, али  за нас је то недвосмислено рециклирање фашистичких симбола, док је равнодушност грађанства и власти на такве појаве дубоко забрињавајућа", наглашава Будај.

Маргелов институт је 29. фебруара упутио писмо министру унутрашњих послова Хрватске   Ранку Остојићу у којем захтијева предузимање оштрих корака за детектовање и уклањање више застава са грбом усташке НДХ на загребачким раскрсницама.

"Сматрамо да дериватима фашистичких усташких застава и грбова нема мјеста у модерној Републици Хрватској, као земљи кандидату за улазак у Европску  унију", каже се у писму. 

Загребачка Полицијска управа данас је Маргеловом институту доставила допис, у који је Срна имала увид, у коме наводи да су "предузете  мјере и радње којима је утврђено да је утврђено да су у Улици Хрватске братске заједнице, у близини раскрснице са Улицом града Вуковара и зграде Општинског грађанског суда и  на раскрсници  Чулинечке цесте и Јужне улице  ормарићи за рад и регулацију семафорских уређаја обојени црвеном, бијелом и плавом бојом у облику заставе".

"У дијелу  обојеном бијелом бојом налази се грб  величине око 30 пута 30 центиметара  са 13 поља бијеле и 12 поља црвене боје, са првим почетним пољем бијеле боје, без икаквих других знакова и симбола", наводи се у полицијском допису.

  Из самог изгледа, облика и садржаја тако обојених ормарића, како наводи загребачка полиција,  не произлазе елементи неког од евентуалних прекршаја из области јавног реда и мира нити неког другог прекршаја из надлежности полиције.

Такође,  додаје полиција, нису утврђени елементи постојања кривичног дјела за који се прогон врши по службеној дужности.

 "Извршеним провјерама утврђено је да су ормарићи за рад и регулацију семафорских уређаја у власништву `Загребачких цеста` ДОО и да одговорне особе нису упознате ко је и када предметне ормариће обојио на описани начин. Провјерама код надлежних тијела града Загреба утврђено је да не располажу сазнањима о времену и начину бојења ормарића нити им се било ко од удружења  грађана или појединаца обраћао са таквим или сличним захтјевом", каже се у непотписаном полицијском допису.

 О локацијама уочених појава, како се наводи, обавијештено је Комунална полиција града Загреба ради евентуалног предузимања мјера и радњи из њихове надлежности.               

Маргелов институт, невладина организација јеврејске националне мањине у Хрватској, недавно је упутио и писмо у коме захтијева да хрватски Сабор обустави покровитељство над комеморацијом у Блајбургу, мјесту на коме су 1945. заустављене фашистичко-усташке војне јединице Павелићеве НДХ у свом повлачењу пред антифашистичким ослободиоцима.

Овај  институт, чије је сједиште у Загребу, упутио је писмо и министру правосуђа  Хрватске Орсату  Миљенићу, у коме наводи да,   као организација јеврејске националне мањине која се бори против антисемитизма и расизма, одбацује у потпуности пресуду Прекршајног суда у Книну и сматра се дубоко оштећеном када се усташка иконографија, умотана у сувенире, те службени усташки поздрав "За дом спремни", према одлуци тог суда, проглашавају "старим повијесним хрватским поздравом".    

 

Извор: nezavisne.com