БРКИЋ: ПРЕКИНУТИ САРАДЊУ СА ИЦМП-ом

icmp.jpg

БАЊАЛУКА, 27. МАРТА /СРНА/ - Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука покренула је иницијативу да се, због застоја у процесу тражења несталих Срба у БиХ, прекине свака сарадња са Међународном комисијом за тражење несталих лица /ИЦМП/ и да се српски представници повуку из Института за нестала лица БиХ.

"Наша иницијатива подразумијева и подношење кривичне пријаве против предсједника ИЦМП-а Кетри Бомбергер за све оно што је учинила према српским жртвама", изјавио је данас новинарима предсједник Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Станислав Бркић.

Бркић је рекао да је злочин не пронаћи српску жртву и фаворизовати једне на штету других, истичући да Организација након формирања Института за нестала лица БиХ није задовољна тражењем несталих Срба.

Он је рекао да су поражавајући подаци у процесу тражења несталих Срба од 2008. године, када је Институт за нестала лица БиХ почео са радом. "За четири године рада, Институт за нестала лица БиХ је идентификовао 3 920 жртава, од чега 92 српске националности, што је свега два одсто", истакао је Бркић.

Он је навео да осим политичког и антисрпског Суда у Хагу постоји и Тужилаштво и Суд БиХ, којима је једино потребна полуга Институт за нестала лица БиХ да остваре пројекат по којем би у Поточарима код Сребренице намирили број несталих Бошњака са 3 500 на 8 357 жртава.

"То је крајње недопустиво и сматрам да власт Републике Српске и невладине организације не смију бити на то слијепе", истакао је Бркић.

Он сматра да је Влада Републике Српске обманута када је дала подршку да се формира Институт за нестала лица БиХ, истичући да је потребно све учинити да Институт престане са радом, јер ради против интереса српских жртава, што је чисти злочин.

Бркић је истакао да се Организација залаже за ангажовање Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске у пуном капацитету, који је прије формирања Института годишње имао 350 идентификованих лица.

Он је додао да у Спомен-костурници у Бањалуци још има 319 неидентификованих посмртних остатака, те 29 идентификованих које њихове породице, нажалост, не желе због непознатих разлога преузети.

Према његовим ријечима, задатак ове организације јесте да се бави тражењем несталих војника и цивила, материјалним положајем својих чланова и посјетама чланству.

Бркић је рекао да од 2008. године у Бањалуци живи 61 породица која потражује тијела својих најближих, а за четири године пронађена су свега четири.

"Да бисмо пронашли све нестале, треба нам још 57 година. Овај податак је катастрофалан и поражавајући за српске породице", закључио је Бркић.

 

 

Извор: срна