Боље без поравнања са Хрватском?

Savo Strbac

Jедину шансу да свет види да су они жртве, протерани Срби виде управо у контратужби Србије којом се Хрватска оптужује за геноцид.
У поднеску који ће до петка Београд поднети Међународном суду правде у Хагу између осталих доказа за тврдњу да је Хрватска починила геноцид над Србима наводи се и првостепена пресуда Анти Готовини.
Пресудом Хашког трибунала хрватски генерал је осуђен на 24 године робије због злочина над Србима у Крајини током и после операције "Олуја".
- У нашој контратужби је била наведена и оптужница против хрватских генерала, и наравно да ће сада у поднеску који допуњава контратужбу новим доказима, сазнањима и тврњама, бити укључена и првостепена пресуда Готовини, а убеђен сам да ће пре него што дође до главног претреса она бити и правоснажна - каже Саво Штрбац, директор Документационог центра "Веритас" који је у једном значајаном сегменту учествовао у прикупљању доказног материјала против Хрватске.
Процењује се да би до главног претреса требало да дође 2013. године, а претходно ће хрватској страни бити остављен рок да својим поднеском одговори на српски који ће бити достављен до краја недеље.
Од момента када је јануара 2010. године Србија контратужбом одговорила на хрватску тужбу из 1999. практично је почела и битка за поравњање, односно међусобно одустајање од тужби. Судећи према изјавама на томе инсистира српска страна, а недавно је хрватска премијерка Јадранка Косор категорична одбацила такву могућност.
Протерани Срби из Хрватске, њих више од 200.000, своју једину шансу да се свету покаже да су они жртве којима треба вратити имовину и омогућити повратак кућама, виде управо у овој контратужби Србије.
- Ми Бога молимо да се не договоре за вансудско поравнање. Геноцид је озбиљан ствар и не може да га час има, а час нема. Каква год да буде пресуда, било да суд пресуди да није било геноцида ни на једној страни, или да га је починила хрватска или српска, или обе стране, то ће бити темељ за неко свођење историјских рачуна, што би пре довело до стабилнијих и дугорочнијих односа две државе.
У супротном, ако се одустане од тужбе, проблем који је током целог 20. века оптерећивао српско-хрватске односе, само би био гурнут под тепих, са претњом да се изнова актуелизује - објашњава Штрбац.

Аутори тужбе аванзовали
Један од коаутора хрватске тужбе за геноцид је садашњи председник Хрватске Иво Јосиповић, универзитетски професор и познати правник. Други аутор је бивши министар правде Иван Шимоновић. Он је сада помоћник генералног секретара УН Бан Ки Муна, задужен да води канцеларију комесарке за људска права УН.

 

Извор: vesti-online

Додајте коментар