БЕЗ ПРАВА НА МАТЕРЊИ ЈЕЗИК?!

cirilica.jpg

Припремио: Борис НОГО

У Министарству науке, просвјете, културе и спорта Ливањског кантона нису хтјели одговорити на питање када ће дјеци српске националности на подручју Гламоча бити омогућено изучавање српског језика и књижевности и групе националних предмета

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Дјеца српске националности која похађају образовне установе на подручју Гламоча у Федерацији БиХ ни ове школске године не могу учити српски језик и књижевност, нити групу националних предмета, што представља апослутну диксриминацију и кршење основних људских права.

Срби из Гламоча поручују да им је на овај начин још једном стављено до знања да су грађани другог реда и да су српски језик и група националних предмета "протјерани" са овог подручја.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић оцијенио је да је укупан положај Срба на подручју гламочке општине, али и Ливањаског кантона, катастрофалан и понижавајући.

"Упућивали смо различите дописе властима Ливањског кантона и Федерације БиХ, потписе родитеља који захтијевају увођење српског језика и књижевности и групе националих предмета, као и одлуке Општинског вијећа Гламоч, али смо увијек добијали одговор да - нема материјалних средстава за плаћање кадра који би предавао те предмете", рекао је Марковић.

Према његовим ријечима, општина Гламоч је спремна да сноси трошкове финансирања наставног кадра, али се ништа не може учинити без одлуке Владе Ливањског кантона.
"Парадокс је што у нашим образовним установама босански језик предаје професор који је завршио српски језик и књижевност. Дефинитивно не постоји добра воља и жеља за рјешавањем проблема у образовним установама гламочке општине", каже Марковић.
Он је напоменуо да дјеца хрватске и бошњачке националности имају право на изучавање матерњег језика и групе националних предмета.
"Ми, фактички, немамо никакавих услова и могућности за нормалан живот у овој општини и кантону. Због свих проблема са којима се сусрећу српске породице полако напуштају своја огњишта и одлазе на подручја гдје ће имати бар основне животне услове", закључио је Марковић.
Борис Пиљак, чије дијете похађа гламочку основну школу, каже да су родитељи огорчени што им дјеца изучавају хрватски језик и историју, према којој су Срби у БиХ, оквалификовани као - "агресори"?!
"Не видимо излаз из садашње ситуације, јер је актуелна власт одбацила све наше захтјеве и молбе. Остаје нам само да дјецу испишемо из образовних установа у нашој општини и одемо заувијек са вјековних огњишта", рекао је Пиљак.

Протонамјесник гламочки Слободан Кљајић истакао је да се тренутна ситуација у образовним установама на подручју Гламоча мора поправити и да је недопустиво да српска дјеца изучавају хрватски језик.
"На подручју наше општине владају веома тешки животни услови. Чињеница да нам дјеца немају право на матерњи језик и групу националних предмета јасно говори да нисмо добродошли на ово подручје", рекао је Кљајић.

Он се нада да ће власти Ливањског кантона исправити вишегодишњу грешку и дјеци омогућити изучавање српског језика и групе националних предмета.
У Министарству науке, просвјете, културе и спорта Ливањског кантона нису хтјели одговорити Срни на питање када ће дјеци српске националности на подручју Гламоча бити омогућено изучавање српског језика и књижевности и групе националних предмета.
Српске породице са подручја Гламоча и локална власт више година захтијевају да се дјеци омогући изучавање српског језика и књижевности и групе националних предмета.

 

Извор: срна