БЕГИЋ КРИЈЕ СРПСКЕ ГРОБНИЦЕ?

Eshumacija-vr.jpg

БАЊАЛУКА, 28. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Предсједавајући Колегијума директора Института за нестале БиХ Амор Машовић побринуо се да истина о страдању српских цивила и војника на подручју којим је владао злогласни Пети корпус Армије БиХ, предвођен генералом Атифом Дудаковићем, никада не угледа свјетло дана, а у томе му несебично помаже шеф канцеларије Института у Бихаћу Мујо Бегић, пише "Фокус".

Предсједник Организације породица заробољених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да је Бегић био високопозиционирни официр у корпусу Атифа Дудаковића, који је био алфа и омега у касарни "27. јули", мјесту страдања заробљених Срба, те да је несхватљиво да надлежне институције не покрећу истрагу у том случају.

"Не бих прејудицирао шта би истрага могла да покаже, али би Бегић, вјероватно могао да одговори на нека питања у вези са пронађеним посмртним остацима несталим у Касарни `Адил Бешић`", оцијенио је Митровић, додајући да Бегић поступа по наредби Машовића, чије су главне карактеристике манипулација и опструкција у тражењу несталих Срба.
       
Руководилац Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске Горан Крчмар сматра да је Институт још једном потврдио да је институција задужена за прикривање гробница српског народа, те да је Бегић "докторирао на ратном злочину", али да је заборавио да се злочин десио и над српским народом.

Он је рекао да нема оправдања што Бегић није проговорио о постојању масовне гробнице у бихаћкој касарни.

"Институт није предузео ништа да санкционише Бегића који је заташкао постојање такве локације. Надам се да ћемо у марту сљедеће године доказати да се у кругу ове бихаћке касарне налази још једна масовна гробница српског народа", рекао Крчмар, те додао да и за ову гробницу засигурно зна Бегић.

Према његовим ријечима, 16 канцеларија Института ове године пронашло је само девет Срба, што потврђује да у Институту нема спремности да се открију ратни злочини почињени над српским народом у БиХ.

Он је подсјетио да је у бихаћкој касарни убијен 21 Србин, те да је до сада пронађено 14 тијела, а да се још трага за седам лица.

"Нажалост, након септембра нико није реаговао и нико нам се није обратио, иако смо ми пронашли ту гробницу. Због чега је ово овако и да ли не постоји воља надлежних институција БиХ, то не знам, али једино знам да су и обични војници знали за постојање ове гробнице, што значи да је морао знати и Бегић и остали", рекао је Крчмар.

Колико је Бегић и даље везан за ову касарну и за Пети корпус, због којег су многе српске мајке завијене у црно, најбоље показује податак да је почетком децембра, заједно са својим колегама, ратним старјешинама, учествовао на скупу "Пети корпус Армије БиХ - нужна одбрана округа Бихаћ 1992-1995. године", наводи лист.

У кругу Касарне "Адил Бешић", у којој је убијен 21 Србин, недавно је откривена масовна гробница са посмртним остацима српских цивила и војника, а управо у тој касарни Бегић је обављао дужност команданта логистичке базе Петог корпуса и начелника органа за оперативно планирање логистике јединица под Дудаковићевом командом.

 

 

Извор: срна