АПЕЛ МИЛАНОВИЋУ ДА ПОДРЖИ ОТВАРАЊЕ ДИЈАЛОГА О ПОВРАТКУ ИМОВИНЕ

linta

БЕОГРАД, 23. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Коалиција удружења избјеглица апелује да нови премијер Хрватске Зоран Милановић подржи иницијативу овог удружења да се отвори дијалог између Србије и Хрватске о повратку имовине и стечених права избјеглим и прогнаним Србима и грађанима Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској.

У отвореном писму Милановићу, које ће представници Коалиције данас предати Амбасади Хрватске у Београду, наводи се да темељ дијалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у коме се наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

"Бечки споразум има карактер међудржавног споразума и по међународном праву и члану 140 Устава Хрватске има јачу правну снагу од обичних закона. Такође, тражимо да се постигне суштински напредак у дијалогу у вези успостављања истих стандарда у суђењима за ратне злочине и рјешавање питања несталих лица", навео је предсједник Коалиције Миодраг Линта.

Он истиче да Хрватска није вратила 40.000 одузетих станарских права, да 50 000 пензионера тражи заостале а неисплаћене панзије, док више од 10.000 породица тражи накнаду штете за срушене куће и привредне објекте у терористичким акцијама ван подручја ратних дјеловања.

Држава Хрватска се, каже Линта, на основу рјешења судова до сада укњижила као власник у земљишним књигама на више до 800.000 катастарских честица, чији су посједници, односно катастарски власници до 1995. године били Срби.

"Према незваничним подацима, више од 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о продаји кућа преко хрватске Агенције за промет некретнина путем лажних пуномоћи и механизма двоструких уговора, док више од 5.000 српских породица тражи поништавање уговора о купопродаји кућа за вријеме рата под притисцима и пријетњама на релацији хрватски градови - подручје Крајине и Србије", наводи Линта.

Он додаје да је хрватски програм стамбеног збрињавања дискиминаторски за прогнане Србе у односу на прогнане Хрвате из БиХ.

"У Хрватској је 95 одсто Срба осумњичено, оптужено и осуђено за ратне злочине, а само пет одсто Хрвата. У Хрватској, према подацима комисије за нестала лица Владе Србије, постоји више од 40 познатих гробних мјеста у којима се налазе посмртни остаци Срба и посмртни остаци више од 900 лица у Загребу који се годинама не идентификују и не предају породицама жртава", навео је Линта.

 

 

Извор: срна