АНКЕТА Шта Загрепчани кажу о помирењу Србије и Хрватске

Помирење између Србије и Хрватске може и треба да се догоди, бар нам тако тврди већина грађана Хрватске престонице. Екипа "Блица" посетила је Загреб након што је Међународни суд правде у Хагу одбацио и тужбу Хрватске и контратужбу Србије, у којима су обе државе, једна другу, оптуживале за геноцид.

Иако је пресуда изазвала полемику у обе земље - да ли је такав исход био очекиван и да ли ће се, и на који начин одразити на међусуседске односе, грађанима и Србије и Хрватске све то, бар се чини, није толико важно. И једни и други окренути су свом свакодневном животу, сматрају да две државе треба да имају добре односе, и да је неопходно да се и једни и други не враћају у прошлост већ да се загледају у будућност.

Ево шта су Загрепчани одговорили "Блицу" на питање да ли је помирење између два народа могуће.

Где је нормалних људи, ту је и помирења...

Свеће и порука на споменику бану Јелачићу у Загребу

Свеће и порука на споменику бану Јелачићу у Загребу

И после 20 година од рата у Хрватској, у центру Загреба људи у војничким униформама пале свеће за жртве “српске агресије и геноцида”. Велики број људи главног града хрватске престонице се, бар декларативно, дистанцирао од свега што се протеклих деценија између Србије и Хрватске дешавало. Они су наставили својим путевима и сматрају да помирење мора да се догоди - и то у интересу обе државе.

Наравно да треба радити на томе да односи буду добри. Не видим зашто се то не би догодило, тим пре што смо суседне земље. За мене је то потпуно нормална ствар и требало је да се деси много раније - каже за “Блиц” једна средовечна Загрепчанка.

Ни млађи људи нису ништа другачијег мишљења. Изгреда да су бар они превазишли препреке које су старије генерације, али и држава, наметале, па им националност није нарочито битна.

Ја често одлазим за 

Загреб

Београд, имам добре контакте са људима, виђамо се чујемо се. И они долазе овде, и нема никаквих проблема. Политика и оно што политичари причају не утиче превише на нормалне људе каже Марко Радочајн, који додаје да се његова другарица забавља баш са дечком из Београда.

Нетрпељивости према Србима који су у посети хрватској престоници скоро да нема. То је бар било искуство екипе “Блица”, која је два дана након хашких пресуда - да ни Срби ни Хрвати нису починили геноцид - посетила Загреб. У помоћ су нам прискакали где год је требало, помагали да се снађемо, били услужни и љубазни, расположени за разговор, а било је и оних који су нас пратили до места која су нам била потребна како се не бисмо изгубили.

Међутим, има и оних који не дозвољавају да се сукоби између две државе забораве, а то су пре свих политичари и медији. Једна Загрепчанка испричала је “Блицу” да на телевизији прати рубрику “Календар”, где се прави осврт на догађаје који су се тог дана догодили. 

Скоро да не прође емисија а да нас не подсете да неког дана негде није пала нека бомба, колико је граната испаљено, или да ли је и колико било жртава. Иако се људи тих ствари не сећају и не размишљају о томе, увек се труде да нас подсете - прича ова млада жена.

Колико овакве и сличне ствари имају утицаја на грађане сведочи пример групе младића од двадесетак година који онако у пролазу, сами за себе, скандирају насред Трга Бана Јелачића: “Бацићемо бомбу усред Београда!”

Повратници не остају
Комесаријат за избеглице и миграције Србије је указао и на неке проблеме који спречавају повратак избеглих Срба у Хрватску. Између осталога, споменули су да више од 18.000 срушених кућа није обновљено, да се не спроводи Уставни закон о правима националних мањина те да надлежне институције не процесуирају појединце и скупине који шире говор мржње, те потичу насиље према Србима.

 

Извор: BLIC

 

Везане вијести:

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE - Jadovno 1941.

Избеглице: Лажно помирење увело Хрватску у ЕУ - Jadovno 1941.

Bez istine nema ni pomirenja ni ljudskosti - Jadovno 1941.

Dušan Bastašić: Suočavanje sa istinom vodi do pomirenja ...