АКО НЕЋЕ ДРЖАВА, ИНСТИТУЦИЈЕ ЕНТИТЕТА ЋЕ ПРОЦЕСУИРАТИ РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Stasa Kosarac

САРАЈЕВО, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ има довољно чињеница да процесуира ратно политичко и војно руководство тзв. Републике БиХ за ратне злочине, али уколико то не буде учињено на нивоу државе, биће урађено пред институцијама ентитета - рекао је Срни Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац

Кошарац каже да би Тужилаштво БиХ у случају "Добровољачка улица" могло поновити идентичан сценариј као и у предмету "Тузланска колона", али да Република Српска неће одустати од процесуирања одговорних за ратне злочине у БиХ.

"Имамо довољно аргумената. Сви они који су чинили ратне злочине у БиХ биће процесуирани пред институцијама ентитета, ако то не буде случај на нивоу државе БиХ" - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је очигледно да правосудне институције на нивоу БиХ не желе да процесуирају одређене случајеве због утицаја странаца и бошњачке политичке елите.

Кошарац је подсјетио да је процесуирање одговорних за предмет "Тузланска колона" зауставио страни тужилац у Тужилаштву БиХ Дејвид Швендимен приликом одласка из БиХ.

С обзиром да кључну улогу у именовању тужилаца у Тужилаштво БиХ имају странци, Кошарац каже да не могу бити оптимистични да ће другачије бити и у случају "Добровољачка улица".

"Пракса је показала да такво присуство странаца под патронатом ОХР-а у правосудним институцијама на нивоу БиХ не доприноси рјешавању отворених питања с аспекта процесуирања ратног злочина", додао је Кошарац.

У медијима у Федерацији БиХ појавиле су се незваничне информације да ће Тужилаштво БиХ обуставити истрагу и поступак против Јована Дивјака и Ејупа Ганића у предмету "Добровољачка".

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да тужилачка одлука у предмету Добровољачка није донесена.

Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је јуче да нема информација о обустављању истраге.
                                               
У злочину у Добровољачкој улици убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 је заробљено.

 

 

 

Извор: срна