Зуроф ипак говори

racija

Нови Сад - Директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф заједно ће с патријархом Иринејем говорити на обележавању годишњице Новосадске рације.

На помен жртвама Новосадске рације, који ће бити одржан 23. јануара на Кеју жртава рације крај споменика "Породица", Зуроф долази "с позивом рабина и мојим и учествоваће у програму", рекао је владика Иринеј на конференцији за новинаре.

То што ће тих дана Зуроф бити гост градоначелника Игора Павличића и што је у добрим и пријатељским односима са градоначелником "никоме не може да смета и нема никакве везе са нашим овдашњим неспоразумима, којих боље и да није било", истакао је епископ Иринеј.

Поводом саопштења, које је појединим медијима претходног дана прослеђено у име Јеврејске општине с потписом Бориса Копиловића као председника те заједнице, епископ Иринеј је рекао да оно не представља став новосадске Јеврејске општине и да је "подметнуто као једна врста кукавичјег јајета".

Саопштење у коме је, између осталог, изражено жаљење што је Епархија бачка истакла да неће Зуроф дозволити да се обрати на комеморацији, послао је човек који не само да није председник новосадске Јеврејске општине, него нема ни овлашћења да говори о томе у њено име, рекао је Иринеј.

Владика бачки је поново одбацио саопштења градоначелника о томе да ће 23. јануара, у подне, бити одржан заједнички помен жртвама Новосадске рације са представницима Града, јер је, како је рекао, раније самовољно укинут одбор за обележавање тог догађаја и тако покушано да се обележавање Рације претвори у нечију индивидуалну или колективну политичку промоцију.


Јеврејска општина Нови Сад је претходно изразила жаљење што се Епархија бачка противи могућности да на помену жртвама Новосадске рације говори и директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф.

У саопштењу је потврђено да су представници епархије Јеврејској општини у више наврата саопштили да неће дозволити да Зуроф говори, јер он у Нови Сад долази на позив градских власти.

"Ефраим Зуроф је човек који на глобалном нивоу представља живи симбол борбе против нацизма. Он је често, баш у Новом Саду, ширио поруку љубави ис његовим грађанима делио бол и борио се за процесуирање преосталих ратних злочинаца", наводи се у саопштењу Јеврејске општине.

Оцењује се да став бачке епархије није у духу "заједничких патњи братских народа, српског и јеврејског" и изражава нада да ће бачки епископ Иринеј "преиначити своју одлуку о забрани обраћања Ефраима Зурофа".

Ефраим Зуроф је проглашен за почасног грађанина Новог Сада 2008. године, јер се залагао за то да бивши мађарски жандармеријски капетан Шандор Кепиро буде осуђен због свог учешћа у Новосадској рацији, јануара 1942. године.

 

Извор: B92