ЗАУСТАВИТЕ СКРНАВЉЕЊЕ СРПСКИХ СПОМЕНИКА

Latinica

Епархија горњокарловачка на челу са својим пастиреначалником Епископом Герасимом, свештенством и верним народом изражава најдубљу забринутост и згражавање поводом најновијег нецивилизованог и хулиганског,  верски и национално мотивисаног, понашања присталица политичке партије (HSP-a) Хрватске странке права.

Враћајући се из Книна са обележавања годишњице војне акције „Олуја“, иначе је од Хашког суда ова акција окаракеризована као злочиначки потхват, аутобус чаковачке дружине хаеспеоваца, зауставио се у Вељуну покрај споменика убијеним србима од хрватских усташа маја 1941. Године. Пришли су споменику разбацали цвеће и остатке свећа, а затим се помокрили по спомен-костурници, после чега су на споменику оставили слово U исписано спрејем.

Са жаљењем тврдимо да је овакво понашање и скрнављење српских спомен-костурница из II светског рата постало традиција хрватских националиста. Присетимо се првог таквог догађаја и понашања неколицине хрвата из 2000 године, када се на истом споменику, пред телевизијским камерама скинула Бисерка Леградић из Благаја и помокрила тврдећи да у Хрватској, сад када је независна, може да ради шта хоће.

Како тада тако и овај пута нико од хрватских званичника није осудио такво понашање својих сународњака. Хравтски председник, влада, полиција, министри, а и католичка црква, сви од реда ћуте. А ћутање је знак одобравања.  После овог громогласног ћутања поставља се питање имају ли срби из хрватске право бар мртви у миру почивати ако не живи? Када се овако понашају према мртвима шта ми живи да очекујемо? Ово питање сам поставио читавој хрватској јавности не само политичким чиниоцима и власти. Тражимо осуду оваквог понашања, али не понашања која ће се опет поновити, тражимо да се престану вређати мртви, јер како онда када су поклани, тако и данас нису никоме ништа криви, осим што су Срби и нису римокатолици.

 

Извор: СВЕШТЕНА ЕПИСКОПИЈА ГОРЊОКАРЛОВАЧКА