ЗАПРЕПАШТЕНОСТ ПОНАШАЊЕМ ПАВЛИЧИЋА И ЈОВАНОВИЋА

veljic

НОВИ САД, (СРНА) - Предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић запрепаштен је понашањем новосадског градоначелника Игора Павличића и предсједника Градске скупштине Александра Јовановића на данашњем помену поводом 70 година од злогласне "новосадске рације" у којој су мађарски фашисти убили и под лед Дунава бацили више од 4 000 недужних Срба, Јевреја и Рома.

"Напуштати демонстративно православни помен, физички спречавати улазак у простор за званична лица израелском и мађарском амбасадору Јозефу Левију и Оскару Никовицу, као и директору Јерусалимског центра `Симон Визентал` Ефраиму Зурофу најблаже је речено отужно према невиним жртвама невиђеног злочина, па макар Павличић и Јовановић били ту само као обични грађани", изјавио је Вељић новинарима на новосадском купалишту "Штранд", реагујући на испаде првих људи Новог Сада.

Он је додао да такво понашање показује и на крајње лицемјерје Павличића и Јовановића.

"С једне стране се заклињу у јединство грађана Новог Сада, прсе се као врли борци за антифашизам, а с друге стране хоће да понизе скуп упрличен управо због невиђеног погрома мађарских фашиста над недужним људима, женама, децом и старцима. То је чисто лицемерјее, које показује да им није стало до недужних жртава, него једино да сачувају своју деструктивну власт", оцијенио је Вељић.

Он је за почетак фебруара најавио излазак из штампе његове књиге "Откровење геноцида" која ће, по његовим ријечима, бацити на "сметљиште историје" све лажи и фалсификате везане за "новосадску рацију":

"У књизи су побројана места у околини Новог Сада, где је извршен погром над Србима и Јеврејима током Другог светског рата. Истовремено биће побројани сви злочини злогласног Миклоша Хортија, мађарског регента из тог времена, како на подручју Војводине, тако и овог дела Европе, у којим практично да нема народа који није тешко страдао од његове крваве руке", навео је Вељић.

На новосадском купалишту "Штранд" чланови Меморијалног друштва "Рација 1942" и друштва на чијем је челу Вељић, у присуству преживјелих људи, њихових потомака и пријатеља, како и пар стотина грађана Новог Сада, одржали су своју комеморацију невиним жртавма "новосадске рације".

Црквени помен недужним жртвама служило је свештенство Епархија бачке, послије које су два друштва пустила у таласе Дунава свој вијенац.

Предсједник Скупштине Новог Сада Александар Јовановић изјавио је данас да је обезбјеђење СПЦ спријечило њега, градоначелника Игора Павличића, војвођанске званичнике и поједине амбасадоре да уђу у простор предвиђен за званице током помена жртвама Новосадске рације, након чега су из протеста напустили помен.

Јовановић каже да се вратио на Кеј жртава рације након што се завршио помен који је организовао СПЦ.

Комеморација се већ трећу годину одржава на "Штранду", јер су управо на данашњем популарном новосадском купалишту на температурама и до минус 30 степени мађарски зликовци прво наређивали људима да се скину голи, потом су им пуцали у потиљак, а њихова мртва тијела бацали под лед Дунава.

Злогласна "новосадска рација" највећи је злочин у историји Новог Сада, кад су припадници мађарске фашистичке окупационе војске од 20. до 23. јануара 1942. године, у граду и околини побили и под лед Дунава бацили више од 4.000 људи, највише Срба, а потом Јевреја и Рома.

 


Извор: срна