ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ПОЗДРАВА ЗЛОЧИНЦИМА

amnesty

Latinica

БЕОГРАД, 10. АВГУСТА (СРНА) - Организација за заштиту људских права ''Амнести интернешнел'' изразила је забринутост због поздрава који је хрватска премијерка Јадранке Косор упутила ратним злочинцима Анти Готовини и Младену Маркачу на прослави годишњице војне акције ''Олуја'', у којој су почињени многи злочини над Србима.
Наводећи да се воде само три истраге злочина почињених у операцији "Олуја", што је ''несразмјерно мали број у односу на број почињених злочина'', ''Амнести'' указује да Косоровине најновије изјаве показују одсуство политичке воље да буду истражени и процесуирани злочини које је од 1991. до 1995. године починила хрватска војска.
Овакве изјаве би могле би да пошаљу политичку поруку којом се поткопава правда, што би могло да обесхрабри правосуђе да истражи и процесуира злочине из "Олује", упозоравају из ове организације.
У саопштењу се подсјећа да се 5. августа у Книну окупио државни врх Хрватске на прослави годишњицу акције "Олуја", коју је хрватска војска од августа до новембра 1995. године извела у Крајини, а за вријеме и послије те акције побјегло је око 200 000 Срба, те забиљежена бројна кршења људских права Срба, убиства и мучења.
"Власти су пропустиле да испуне своју обавезу да потпуно истраже и процесуирају ратне злочине санкционисане међународним правом који су почињени у тој операцији", наводи се у саопштењу.
''Амнести'' је подсјетио да је више пута позвао Хрватску да покаже политичку вољу да се позабави насљеђем рата, пошто "одсуство такве политичке воље ствара атмосферу које не само што омета кажњавање него и спречава да жртве злочина и њихове породице добију право на истину, правду и обештећење".
Хрватска премијерка Јадранка Косор на прослави годишњице операције "Олуја" упутила је поздрав генералима Готовини и Маркачу, јер је било "опасно прешућивати захтјев предсједника Србије Бориса Тадића да се не прославља `Олуја`". Предсједник Србије је најоштрије осудио изјаву Косорове, наводећи да она не доприноси развоју добросусједских односа Србије и Хрватске.
Акција "Олуја" почела је у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Далмације, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге извршиле агресију на та подручија која су била под заштитом УН.
За свега неколико дана са вијековних српских огњишта протјерано је око 220 000 становника, убијена су 1 934 лица, од којих 1 196 цивила и причињена је огромна материјална штета. Током и након ове акције запаљено је више више од 20 000 кућа.

 

Извор: СРНА