ЗА ДАН ГРАДА ИЗЛОЖБА "ЖЕНСКА СТРАНА СЛОБОДЕ"

Изложба  "Женска страна слободе"

Изложба  "Женска страна слободе"

Музеј Семберије у Бијељини припремио је изложбу под називом "Женска страна слободе" поводом седамдесет година од завршетка Другог свјетског рата и 24. септембра - Дана града.


Изложба ће бити отворена у уторак, 22. септембра, а посјетиоци ће имати прилику да кроз фото-документацију Музеја Семберије сагледају труд генерација жена које су својим залагањем унаприједиле вријеме у коме су живјеле и властити положај, али и будућност својих женских потомака. 

Организатори указују да су учешћем у антифашистичком и ослободилачком покрету 1941-1945. године жене Југославије избориле равноправан статус у друштву, а у поратном периоду наставиле да максимално доприносе обнови и изградњи земље. 

Уз помоћ фото-документације, публикација и текстова ранијих и савремених аутора на тему улоге и мјеста жене у постратном друштву нове Југославије, приказани су многи аспекти привредног, друштвеног и политичког живота у који су се жене масовно укључиле након 1945. године. 

У том периоду жене су први пут организовано, јавно и лично ступиле на јавну сцену. 

Уједно, овај нови положај жене био је један од симбола промјена послијератног друштва. 

Седамдесет година од завршетка Другог свјетског рата, без обзира на мањкавости државног система Југославије од 1945. до 1990. године, остаје чињеница да су жене захваљујући свом активном учешћу у рату освојиле и оствариле до тада незамислива права у многим областима живота. 

Изложба показује да је еманципација жена била незаустављив процес чији су домети присутни и данас,упркос преовлађујућем новом/старом таласу конзервативних и патријархалних схватања о томе које је мјесто и улога жене у приватној и јавној сфери.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВИДЕО - Изложба "Пребиловци" - Београд 21. мај 2015 ...

Басташић: Пропутоваће изложба свијетом и суочити неуке са пребиловачким болним науком

отворена изложба о страдању у другом свјетском рату

Остала стратишта - Јадовно 1941.