ВИЈЕЋЕ ИЗДАЈЕ ОБАВЕЗУЈУЋИ НАЛОГ ЗА ПАПУЉАСА

Haski-sud

ХАГ, 12. МАРТА (СРНА) - Претресно вијеће Хашког трибунала прихватило је захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића за издавање обавезујућег налога грчком предсједнику Каролосу Папуљасу, јавља дописник Срне из Хага.

Предсједавајући судија О-Гон Квон саопштио је данас да ће претресно вијеће тражити да Грчка одговори на Караџићев захтјев до 15. марта.
       
Караџић је у више наврата тражио да се Папуљас сретне са његовим правним савјетником Питером Робинсоном, наводећи да одбрана намјерава да га позове као свједока.

Посредством Амбасаде Грчке у Хагу Караџић је обавијештен да Папуљас нема намјеру да "удовољи захтјеву" за обављање интервјуа.
       
Караџић је крајем фебруара саопштио да би пристао и на писани интервју са Папуљасом, на шта Грчка још није одговорила.

Разговор са Папуљасом одбрана је тражила будући да је он, у својству министра иностраних послова Грчке, на Палама у неколико наврата разговарао са Караџићем.

Одбрана истиче да би Папуљас могао дати информације у вези са оптужбама за гранатирање сарајевске пијаце Маркале 1994. године, за учешће Караџића у удруженом злочиначком подухвату са намјером да се над муслиманима почине злочини 1994. и 1995. године, те да за узимање припадника УН за таоце у мају 1995. године.

 

 

Извор: срна