"ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС" ЗА НЕКОЛИКО ХИЉАДА СТРИЈЕЉАНИХ ЦИВИЛА

КРАГУЈЕВАЦ, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - У Крагујевцу ће данас бити одржан "Велики школски час" у знак сјећања на неколико хиљада ђака у професора које су њемачке окупационе снаге стријељале за одмазду 20. и 21. октобра 1941. године.

"Велики школски час" сваке године буде одржан крај споменика стријељаним ђацима и професорима гимназије. 

Пјесникиња Десанка Максимовић страдању крагујавачких ђака и професора посветила је поему "Крвава бајка" која почиње стиховима: "Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану". 

Уочи Великог школског часа, традиционално, у Првој крагујевачкој гимназији одржава се комеморативна академија.

Њемачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стријељале више хиљада цивила као знак одмазде и тај догађај сматра се једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Србије у Другом свјетском рату. 

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стријељано 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да су стријељана 2.792 грађанина, јер за толико особа располажу подацима - ко су, гдје су и када рођени, и чиме су се бавили. Међу стријељанима је било 270 дјеце, од којих је најмлађе имало 11 година. 

Данашњи датум се у Србији од прије неколико година обиљежава као Дан сјећања на све српске жртве у Другом свјетском рату.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

И усташе и балисти убијали по Србији 

Седам деценија прикривања истине о крвавом стратишту

Крвави октобар остао без казне