УТВРЂЕНА ИМЕНА 2 323 ЖРТВЕ ПОКОЉА У "НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ"

НОВИ САД, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Меморијално друштво "Рација 1942", које се бави истраживањем ратних злочина из Другог свјетског рата почињених на подручју јужне Бачке, објавило је најновији списак на ком су имена 2 323 недужна цивила које су ликвидирали мађарски фашисти током злогласне војне акције "Новосадска рација", изведене јануара 1942. године.
У саопштењу које је потписао Александар Вељић, један од најистакнутијих чланова тог друштва и изузетног познаваоца стравичног злочина из Другог свјетског рата, наведено је да се ажурирани списак жртава "Рације" ослања на податке добијене из Мађарске.
"На основу опсежних и темељних истраживања мађарског пописа жртава Новосадске рације сачинили смо ажурирани списак на ком се налазе 2 323 недужне жртве, махом Срби, Јевреји и Роми, али и припадници других нација, који су се супротставили невиђеном покољу. Нажалост, списак није коначан и Друштво ће наставити истраживања док се не утврди барем приближан број сурово ликвидираних људи у злогласној Рацији", наведено је у саопштењу.
Наводи се и примјер да је један мађарски војник бездушно ликвидиран и бачен под лед Дунава у Новом Саду, заједно с другим жртвама, јер је бацио пушку и одбио наређење да убија недужне људе.
Позивајући се на податке Ендреа Бајчи-Жилинског, посланика мађарског парламента из времена кад је у Новом Саду изведена Рација, иначе великог борца за истину о том злочину, Вељић наводи да је тада побијено двије и по хиљаде невиних људи.
"У послијератној Југославији, али и данас из нејасних разлога стално се барата податком да је у Новосадској рацији страдало 1 246 Новосађана. То је двструко мање од тврдњи Жилинског, који се позива управо на мађарске изворе у Новом Саду у време извођења Рације", наводи Вељић.
Он констатује да су мађарски нацисти послије ликвидирали Ендре Бајчи-Жилинског, због његове упорне борбе за истину о невиђеном злочину мађарских окупационих снага у Новом Саду над невиним људима.
Један од главнокомандујућих "Новосадском рацијом", мађарски жандармеријски капетан Шандор Кепиро (97), умро је недавно у свом дому у Будимпеши, као слободан грађанин.
Надлежни будимпештански суд својом пресудом ослободио га је сваке одговорности за стравичне злочине у "Новосадској рацији".
Према одлуци највиших војних и цивилних органа фашистичке Мађарске, због наводног увлачења партизана из Шајкашке у Нови Сад, кога су окупационе власти означиле као центар "комунистичког покрета", израђен је план да се спроведе "рација" у периоду од 21. до 23. јануара 1942. године.
У незапамћеном бестијалном тродневном убијању, мађарски војници су недужне људе, старце, жене и дјецу скидали до гола на температури од минус 30 степени Целзијуса, пушкама и пиштољима пуцали им у потиљак, а потом бацали под лед Дунава.

Извор: срна