УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА

Крупа на Уни - зграда Скупштине општине

Крупа на Уни - зграда Скупштине општине

Скупштина општине Крупа на Уни усвојила је Резолуцију о геноциду над српским народом на простору Подгрмеча, општине Босанска Крупа, који су у периоду 1941-1945. године починиле НДХ и њене слуге, и о почињеном прогону и етничком чишћењу Срба из Подгрмеча у периоду 1992-1995. године.

 

У документу је назначено да је од 1941. до 1945. године почињен геноцид на подручју лијеве и десне обале Уне у Подгрмечу и над српским избјеглицама са Баније, Кордуна и Лике с намјером да се затре сваки траг о 21.000 страдалих Срба, од којих је око 8.000 дјеце и 7.500 жена, старих и изнемоглих, због идеологије НДХ-а да се трећина Срба побије, трећина покатоличи, а трећина протјера. 

 

"Злочини почињени на монструозан начин не заборављају се нити застаријевају и морају остати забиљежени на историјски утемељеним чињеницама", наводи се у Резолуцији. 

 

У Резолуцији се истиче да, осим тога, не смију бити заборављени ни они који су послије 50 година на исти начин и од истих актера протјерани. 

 

"Народ Подгрмеча, грађани општине Крупа на Уни, згражавају се над сваким видом злочина, геноцида, прогона, насиља и зато хоће и траже да се злочин над Србима Подгрмеча предочи добронамјерним и мирољубивим људима, свјетској политичкој и правној јавности, да се жртве не забораве и да се злочини осуде", наведено је у Резолуцији коју су одборници СО Крупа на Уни усвојили у сриједу, 7. октобра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДОНИЈЕТИ РЕЗОЛУЦИЈУ О ОСУДИ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА ...

СРБОЉУБ ЖИВАНОВИЋ - Геноцид над Србима још увек траје ...

Срби у Сребреници и Братунцу: Ко ће за наше жртве да пише ...