Усташки злочин не смије бити заборављен

У селу Осову код Рогатице данас је служен парастос и прислужене су свијеће на мјесту гдје су усташе у априлу `1942. године на звјерски начин побиле скоро стотину Срба. И о овом злочину се деценијама ћутало.

Прије 74 године 27. априла 1942. године штала Које Ристановића из села Осова код Рогатице била је жива ломача у коју су усташе из Црне легије Јуре Францетића убациле 94 дјеце, жена и стараца из околних села и збијега српског становништва који је бјежао из општина Соколац и Пале.

У пламену су у најгорим мукама издахнула 24 члана продице Ристановић, седморо Томовића, по петоро Лубунића и Зековића и многи други.

Старина Владе Росић је са једног брда код Осова просматрао шта се дешава у овом селу.

"На стотине усташа у црним кошуљама са локалним муслиманима опколиле су Осово и остала села и потјерале народ до мјеста званог Кула. Многе су убили успут а највећи дио њих су убацили у шталу коју су запалили. Пронађене су кости 94 особе али се сматра да је њихов број био много већи", каже Росић.

Комунистичке власти су вјешто, а зарад лажног братства и јединства, прикривале овај као и низ других злочина над Србима и о том догађају се није смијело ни писати ни говорити.

Тек 2004. године на мјесту још једног српског стратишта подигнуло је спомен-обиљежје али сва имена нису могла на њему бити уписана јер се нису ни знала.

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац каже да је дошло вријеме да се о томе и пише и говори, да се прислуже свијеће и одржи парастос.

"Србима се ово никада више не смије догађати и за то је прилика да се и са овог светог мјеста апелује на српско јединство које је основ њихове одбране и чувања идентитета", рекао је Пухалац.

Општина Рогатица, борачка организација и СПЦ побринуле су се да се над костима српских мученика и данас чује молитва и затитра пламен свијећа.

 

Извор: Радио Телевизија БН

 

Везане вијести:

Село Осово код Рогатице 27.04.1942. - Jadovno 1941.

СТРАДАЛА 721. 000 СРБА, ШТО ЈЕ 80 ОДСТО УКУПНИХ ГУБИТАКА

Вишеград: Сјећање на Србе страдале у ... - Jadovno 1941.