УСКОРО ИЗГРАДЊА МЕМОРИЈАЛНОГ КОМПЛЕКСА СТАРО САЈМИШТЕ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/zgrada-starog-sajmista.jpgБЕОГРАД, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Радови на изградњи Меморијалног комплекса на Старом сајмишту у Београду у спомен жртвама нацистичких логора, који ће бити српски "Јад Вашем", почеће сљедеће године, најављено је на конститутивној сједници Комисије града Београда за изградњу овог меморијалног комплекса.

Радови ће почети прво на кули на простору Старог сајмишта, односно бившег управног одјељења Јеврејског логора Земун, као и касније пролазног њемачког логора на Старом сајмишту јер се то може одмах урадити. 


"Ово није меморијал Београда већ страдања српског, јеврејског и ромског народа. Ово је меморијал универзалне људске патње", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, који је потпредсједник ове комисије. 

Он је подсјетио да је Београд имао четири логора, односно четири стратишта, али, нажалост, ниједан меморијал који је достојан патњи и страдања које су доживјели његови грађани, те додао да ће комисија дати одговарајуће приједлоге како види меморијал на Старом сајмишту и његову сврху. 

Вулин је новинарима рекао да сјећање на страдање у Другом свјетском рату ни случајно не смије да се "гурне" на страну и да се "српска антифашистичка прошлост не може заборавити ни оспорити". 

Епископ славонски Јован Ћулибрк, који је предсједник комисије, рекао је новинарима да ће ово тијело радити на два колосијека, односно први ће се односити на активности по питању куле на Старом сајмишту, а други на рад комисије и питање стратешког плана меморијала на Старом сајмишту, пренијели су београдски медији. 

Он је навео да би можда било потребно да се формира међународно савјетодавно тијело које би се бринуло о томе да Сајмиште буде равноправан дио свјетске заједнице меморијала сјећања, као што су то "Поклона гора" у Москви, "Јад Вашем" у Израелу и меморијал Дахау. 

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће током сљедеће године бити извршени неки радови на кули што је веома значајно, јер ће тако започети обиљежавање тог мјеста и тако почети процес да се ту изгради меморијални центар. 

Скупштина града Београда именовала је 25. октобра Комисију за утврђивање програмске концепције и давање приједлога модела управљања Меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту, као стручно радно тијело градоначелника Београда. 

извор: СРНА

 

Везане вијести:

ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА СТАРО САЈМИШТЕ

Меморијал холокауста на Старом сајмишту

Чије је Сајмиште?

Злоупотреба Старог сајмишта на Октобарском салону