УПРКОС ЗАХТЈЕВИМА ЕВРОПЕ, ХРВАТСКА НИЈЕ ОСЈЕТИЛА ТЕРЕТ ПОВРАТКА СРБА

Milorad Dodik

БАЊАЛУКА, 4. АВГУСТА (СРНА) - Хрватска чак ни у процесу придруживања ЕУ није осјетила терет захтјева Европе за рјешавање повратка Срба и њихове имовине, иако је простор некадашње РС Крајине у акцији "Олуја" етнички очишћен од Срба, упозорио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Предсједник Додик је истакао да Хрватска и данас снажно опструише повратак, а задржане су и многе индивидуално подигнуте оптужнице против Срба.
"Хрватска акцију `Олуја` слави као велику побједу, а Срби као велики дан страдања, и године послије рата нису допринијеле да се дође до јединствене оцјене ове акције", рекао је Додик након полагања вијенаца на гробљу Свети Пантелија поводом 16. годишњице од од прогона око 220 000 Срба из РС Крајине у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Предсједник РС је истакао да је "Олуја" била удружени злочиначки подухват планиран од државног и војног руководства Хрватске с циљем етничког чишћења некадашње РС Крајине.
"Суд у Хагу је пресудио да је та акција удружени злочиначки подухват, а њени актери, међу којима и генерал Анте Готовина, су осуђени. Ова акција је планирана и подржана од великих западних сила, а познато је да су одређене америчке фирме подржале припрему, организацију и поровођење акције", рекао је Додик новинарима.
Предсједник Додик је подсјетио да је током "Олује" погинуло око 2 000 људи и да до данас многи нису одговарали за та страдања.
Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Иве Јосиповића да је "Олуја" била легална и легитимна и да је "оно лоше што се догодило само мала мрља на ту акцију", Додик је рекао да та мрља припада хрватској држави и да пресуда о удруженом злочиначком подухвату најбоље говори о тој акцији.
Када је ријеч о тужби БиХ против Хрватске у случају Мркоњић Града и других општина које су страдале приликом напада хрватских снага, Додик је рекао да се без релевантних међународних институција то питање не може ријешити.
"Чињеница је да је регуларна Војска Хрватске била на подручју крајишких општина, али и да међународна заједница има селективан приступ када је о томе ријеч", рекао је Додик.
Координатор Документационо-информационог центра "Веритас" за Републику Српску Мира Јовановић нагласила је да у Хрватској "још нема сазнања да су у `Олуји` почињени злочини и да се треба извинити српским жртвама".
"Данас смо се окупили да жалимо за нашим погинулим и страдалим у тој војној акцији", рекла је новинарима Јовановићева и истакла да је до сада ексхумирано више од 250 посмртних остатака, али да се у Загребу оспорава идентификација, што је недопустиво.
Предсједник Републичке организације погинулих и заробљених војника и несталих цивила Недељко Митровић напоменуо је да се на процесуирању ратних злочина готово ништа не ради, што довољно говори о односу према српским жртвама.
"Огромне су размјере трагедије Срба на простору бивше Југославије за коју су се највише залагали", истакао је Митровић.
Вијенце на гробљу Свети Пантелија положили су и представници Владе и Народне скупштине Републике Српске, невладиних организација и 3. Пјешадијског /РС/ пука Оружаних снага БиХ.
Српским жртвама страдалим током и послије "Олује" данас је у храму Свете Тројице у Бањалуци служен парастос, а потом су на гробљу Свети Пантелија положени вијенци.
Акција "Олуја" почела је у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручија која су била под заштитом УН.
За свега неколико дана са вјековних српских огњишта протјерано је око 220 000 становника, убијена су 1 934 лица, од којих 1 196 цивила и причињена је огромна материјална штета.

 

Извор: Срна