Улица у Мостару и даље носи име усташког злочинца Јуре Францетића

mostar francetic.jpg

Поједине улице у Мостару и даље носе назив по нацистичким ратним злочинцима, објавила је Ал Јазеера Балканс, којој је ова прича послужила као илустрација подијељености Мостара. Један од усташких злочинаца који и даље има своју улицу у Мостару је и злогласни Јуре Францетић, заповједник "црне легије".

Но, такви се називи не могу наћи у "оба" Мостара. На источној страни града, улице и даље носе називе које су имале у бившој Југославији. На западној страни града улице, тргови и школе добили су нова имена тијеком 1993. и 1994. године. Промјену увредљивих назива улица својевремено је тражио и Паддy Асхдоwн, бивши високи представник међународне заједнице у БиХ.

Од стране Градског вијећа Мостара у ту је сврху формирана и посебна комисија која је требала ријешити овај проблем. Било је то прије седам година. Међутим, Асхдоwн је у међувремену отишао, а комисији је истекао мандат заједно с бившим сазивом Градског вијећа. Проблем никада није ријешен.

"Иако је било покушаја појединачних промјена улица, Градско вијеће је у прошлом сазиву, а у овом није ни покушавало, да дође до појединачних промјена. Став политичких странака је био да се појединачне промјене не прихваћају, него да се узме цијело градско подручје и да се све улице коригирају“, рекао је Мурат Ћорић, предсједник Градског вијећа Мостар.

 

Извор: index.hr