У НЕДЈЕЉУ ПАРАСТОС ЖРТВАМА УСТАШКОГ ТЕРОРА

ПРИЈЕДОР, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - У Паланчишту код Приједора у недјељу, 26. октобра, биће обиљежено 72 године од покоља у овом селу, у коме су усташе за само једну ноћ на звјерски начин убиле 342 становника српске националности, међу којима 226 дјеце.

У цркви у Малом Паланчишту биће служена света литургија у 9.00 часова, а парастос за невино пострадали народ у 10.00 часова. 

Јереј Српске православне цркве Владислав Вучановић позвао је породице и поштоваоце пострадалог народа и све људе добре воље да својим присуством допринесу да се трагични догађаји никад не забораве. 

У ноћи између 22. и 23. октобра 1942. године, група усташа, припадника Друге усташке сатније Осме усташке бојне, предвођена поручником Батинићем, извршила је покољ над мјештанима Великог Паланчишта. 

С циљем очувања сјећања на недужно страдале становнике Великог Паланчишта прије три године основано је Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-1945. Велико Паланчиште. 

Потпредсједник Удружења Милош Стојановић рекао је да су, према подацима Историјског архива у Београду, укупан број страдалих становника Великог Паланчишта у Другом свјетском рату чине 464 цивилне жртве усташког терора и 72 лица страдала у НОБ-у, што је скоро половина од укупно 1.080 становника, колико је село бројало по попису из 1941. године. 

Удружење је основано у намјери да поведе бригу о цивилним жртвама на начин на који се водила и даље води брига о војним жртвама. 

СУБНОР, као организација која се брине о борцима, увијек је имала подршку државе, док слична организација, али за питања цивилних жртава, никада није постојала, због чега су цивилне жртве Другог свјетског рата биле увијек у сијенци војних. 

Сјећање на усташке злочине у Паланчишту приједорски СУБНОР организовао је протекле недјеље. 

За средину децембра приједорски Музеј Козаре планира историјску изложбу посвећену страдању цивила Поткозарја за вријеме Другог свјетског рата у оквиру које ће бити приказан документарни филм у режији академског сликара Зорана Радоњића, новоименованог директора Музеја Козаре.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

Дара Бановић

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ НАРОДНИ ЗБОР У ПАЛАНЧИШТУ

Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави!

Комеморација у Паланчишту

ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА

20.10.2012. - Велико паланчиште: парастос и комеморација

Комеморација у Паланчишту

СЈЕЋАЊЕ КАО ЗАДАТАК