У ЈАВНОСТИ СЕ ШИРЕ НЕИСТИНЕ О БРОЈУ СТРАДАЛИХ ЈЕВРЕЈА

Veljić

НОВИ САД, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић изјавио је данас да се у сусрет 70. годишњици злогласне "Новосадске рације" у јавности шире неистине да је у тој акцији мађарских фашиста у јануару 1942. године у Новом Саду страдало највише недужних људи јеврејске националности.

"Од 4 000 недужних жртава Новосадске рације по имену и презимену идентификовано је до сада укупно њих 2 326. Међу њима је 1 340 Јевреја. У граду је у време Рације боравило око 300 јеврејских избеглица незнаног идентитета, па је могући број страдалих Јевреја око 1 700, што свакако није највише када је реч о невиним жртвама те рације", навео је Вељић у саопштењу за јавност.

Он је истакао да му није јасно коме су потребне такве обмане о размјерама страдања недужних људи, жена, дјеце и стараца у крвавој "Рацији". "Не знам ко манипулише бројем жртава, јер, осим поменутих података, немогуће је доћи до неких других. Током акције мађарских фашиста искорењене су, наиме, целе фамилије. Сигурно је, међутим, да изношење превазиђених неситина о броју страдалих Јевреја у односу на друге нације у злогласној Рацији представља грубо обмањивање јавности", констатовао је Вељић.
       
Он је реаговао на јучерашњи текст у новосадском "Дневнику" под насловом "Политиканство броји кости и сузе", а у коме је Горан Леви, предсједник новосадске Јеврејске општине, рекао да је у "Новосадској рацији" страдало највише Јевреја.

Седамдесета годишњица "Новосадске рације" биће обиљежена градском и црквеном комеморацијом. Градске власти ће комеморацију одржати 21. јануара, а Епархија бачка помен ће одржати два дана послије.

Како је најављено из новосадске Јеврејске општине, њени представници присуствоваће на обје комеморације, које ће бити одржане на Кеју жртава рације поред Дунава.

У војној акцији под називом "Новосадска рација" припадници мађарске фашистичке окупационе соладтеске крајем јануара 1942. године, у Новом Саду, извршили су незапамћен злочин над недужним цивилима, женама, дјецом, мушкарцима и старцима.

Недужне жртве једног од највећих геноцида почињених током Другог свјетског рата били су у највећем броју Срби, потом Јевреји и извјестан број Рома.

Према поузданим историјским подацима, у тој рацији - која је извршена не само у Новом Саду него и на подручју јужне Бачке, јануара 1942. године, страдало је укупно 12.763 невина човјека.

 

 

Извор: срна