У БУДИМПЕШТИ ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА УБИЈЕНИМ У "НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ"

veljic

БУДИМПЕШТА, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - У Будимпешти је откривена спомен-плоча жртвама злогласне "новосадске рације", на којој пише да је у нечувеном погрому јануара 1942. године у Новом Саду страдало више од 3 400 недужних људи, међу којима највише Срба.

        "На спомен-плочи записано је да је у погрому цивилног становништва у Новом Саду од 20. до 23. јануара 1942. године, које су извршиле мађарске снаге, страдало више од 3.400 невиних људи, од чега највише Срба. На плочи је такође исписано да су вечно угашени животи и више од 700 Јевреја", рекао је Срни предсједник Друштва за сјећање на холокауст Александар Вељић, који је присуствовао откривању спомен-плоче у Будимпешти.
        
        Он је искористио прилику и у Будимпешти одао пошту Ендре Бајчи Жилинском, посланику мађарског парламента у доба "рације", који је изгубио живот, бранећи достојанство невиних жртава пред режимом Миклоша Хортија, који је наредио ту злогласну војну акцију.

        "Управо, највише захваљујући Жилинском данас се зна да је у рацији извршеној у Новом Саду, као и 15 места јужне Бачке страдало готово 13 000 недужних људи, највише Срба и Јевреја, а њихова имовина је опљачкана и великим делом пребачена у Пешту", навео је Вељић.

        Повом 70 година од "новосадске рације" у дворишту будимпештанаског Музеја холокауста 19. јануара откривена је спомен-плоча недужним жртавама највећег погрома недужних људи у историји Новог Сада.

        Војна акција мађарске фашистичке окупационе војске под називом "новосадска рација" у историји је остала упамћена, као један од највећих злочина почињених током Другог свјетског рата над цивилним становништвом.

        Разуларени мађарски војници на крајње брурталан начин токо три дана "Рације" убијали су на хиљаде невиних људи, мушкараца, жена, беспомоћне дјеце и стараца, а потом их бацали под лед Дунава.

 

 

Извор: срна