У Борову отворена изложба и одржано предавање Моје Јадовно

Latinica

Српски народни форум из Борова и удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке,  организовали су у суботу отварање изложбе „Моје Јадовно“ и предавање на ту тему у Културном центру Борова.

Изложбом се кроз документовану визуелизацију приказују страховити злочини над српским, и јеврејским жртвама у оквиру комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић - Јадовно - Паг формираном на подручју Лике почетком априла 1941. године у коме је убијено више од 40.000 жртава.

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Ј. Басташић.

Према ријечима секретара СНФ-а, Зорана Којића, који се вечерас приликом отварања изложбе обратио присутнима, забрињавајућа је чињеница да наша јавност тако мало зна о једном од првих геноцидних логора смрти Независне Државе Хрватске.

“Не само што је госпићка група логора била први логорски комплекс оваквог типа у Другом светском рату, већ је његов значај нама, а и историчарима истраживачима, знатно дубљи и указује на то да посљедице нацистичке идеологије нису имале своју најснажнију злочиначку потпору на самом простору Њемачке већ се она јавила на самом почетку Дугог свјетског рата и на овим просторима једнако погубно”- рекао је Којић.

Предсједник Српског народног форума Горан Челар, указао је да је поред страшних злочина и мучења које су претрпјеле жртве логора Јадовно исто тако застрашујућа стигма ћутања која траје до данашњих дана о томе шта је представљало Јадовно у злочиначкој Независној држави Хрватској (НДХ) и какве су његове посљедице.

Аутор изложбе Душан Ј. Басташић подсјетио је присутне током свог предавања, да се комплекс логора Јадовно налазио на подручју НДХ која је осим већег дијела данашње Хрватске, те БиХ, обухватала и Сријем, те да је управо у Јадовну страдала сама интелектуална елита Вуковара, похапшена већ 10. маја 1941.

“Културни центар Борова и Српски народни форум су имали слуха за ову изложбу, а као што видите слике и призори из Јадовна су застрашујући и тичу се и данас свих нас и у Бањалуци и у Вуковару и било гдје на српском духовном простору.

 

Жалосно је што хрватске власти и данас немају разумјевања према потреби потомака жртава Јадовна за његовим обиљлежавањем и доступности праве истине о овом, али и другим усташким логорима на подручју НДХ. Такође, сви ми незадовољни смо и недовољном подршком институција Србије и Српске, јер ово што ми чинимо као појединци данас у свијету раде институције и ово јесте посао државних институција које се морају бавити и оваквим питањима. Ова изложба је дакле данас ту због одговорног односа према жртвама, нашим прецима. Такође, оно што радимо у функцији је незоборава геноцида и злочина”- рекао је један од тројице аутора изложбе, Душан Ј. Басташић.

 

Отварању изложбе и предавању, уз грађане Борова и Вуковара, присуствовали су и Начелник општине Борово Зоран Баћановић са сарадницима, Живорад Симић генерални конзул Републике Србије у Вуковару, Александар Чотрић, члан одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Народној Скупштини Републике Србије, протојереј ставрофор Јован Радивојевић, предсједник Вијећа српске националне мањине Душан Латас, замјеник Градоначелника града Вуковара Срђан Милаковић, предсједница СКД Просвјета Сретенка Чаовић, генерални секретар СНС Ђорђе Владисављевић, предсједник српског Културног центра Вуковар Светислав Микеревић, представници омладинског клуба "Реакција" из Вуковара, подпредсједник "Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине" Мирослав Микеревић и генерални секретар СДСС-а Данко Николић.

Домаћине ове за Борово значајне манифестације, посебно је обрадовао долазак из Новог Сада Јадовничког добротвора Драгана Гвозденовића, потомка жртава из Садиловачке цркве на Кордуну те долазак из Београда Јадовничког добротвора Ђорђа Алексића и предсједника УГ Јадовно 1941 за Србију Милорада Милошевића са сарадницима.

Манифестацију су пратили репортери РТРС-а из Бањалуке, Радио Борова, Радио Дунава из Вуковара, часописа Извор и ТВ продукције Заједничког вијећа општина.

Организатори су посебно захвални Светлани Остојић и Борису Шаховићу за несебичан труд исказан у постављању изложбе.

Изложбена поставка “Моје Јадовно” може се погледати до 21. јуна у Сали Културног центра Борово.

Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.Otvaranje izložbe "Moje Jadovno" u Borovu 14. juna 2014. - Отварање изложбе "Моје Јадовно" у Борову 14. јуна 2014.