У БАЊАЛУЦИ 9. МАЈА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Споменик на Тргу палих бораца у Бањој Луци

Споменик на Тргу палих бораца у Бањој Луци

У Бањалуци ће у суботу, 9. маја, бити обиљежено 70 година од побједе над фашизмом, потврђено је Срни у Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да је предвиђен богат програм, који ће бити одржан на отвореном на Тргу палих бораца. 

Он је нагласио да је Дан побједе над фашизмом важан историјски догађај за српски народ, који је у БиХ поднио највеће жртве у тој борби. 

Дуњић је позвао грађане да дођу на обиљежавање, а позиви су упућени и амбасадама, високом представнику у БиХ, канцеларији ОХР-а у Бањалуци, Делегацији ЕУ у БиХ и другима. 

"Из Амбасаде Србије је потврђено да ће у име Владе Србије обиљежавању присуствовати генерални конзул Владимир Николић", рекао је Дуњић. 

За 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, а у 11.15 часова обраћање званичника. 

У 11.30 часова почеће културно-умјетнички програм у којем ће учествовати хор "Бањалучанке", глумци Народног позоришта Републике Српске и етно група "Траг". 

У том периоду биће затворен саобраћај у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, од парка "Петар Кочић" до Народног позоришта Републике Српске. 

Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату обиљежава се као знак сјећања на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију. 

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је од 55 до 60 милиона људи, док је 35 милиона рањено. 

Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Дан побједе над злом - Jadovno 1941.

ЗАЈЕДНИЧКА ПОБЈЕДА НАД СИЛАМА ЗЛА - Jadovno 1941.

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА ПАРАДИ У МОСКВИ - Jadovno 1941.