ТРАЖЕ ИСТИНУ О 59 ЖРТАВА

Марко Грабовац

БРОД, 6. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Удружење за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода захтијева од Института за нестала лица БиХ, те Суда и Тужилашта БиХ да напокон кажу гдје се налазе посмртни остаци 59 жртава протеклог рата, ексхумирани још у августу 2003. године из масовне гробнице у муслиманском гробљу у Сијековцу, код Брода.
"Ови посмртни остаци били су предмет манипулације Института за нестала лица БиХ", изјавио је Срни предсједник бродског удружења Марко Грабовац.
Он је нагласио да је ријеч о Ромима из Подриња који су у мају 1992. године, када је подручје општине Брод било под окупацијом регуларних оружаних снага из Хрватске, намјеравали да код Брода пређу у Хрватску и пут наставе ка некој од европских земаља.
"Пут је прекинут у Броду гдје су их припадници Хрватске војске зауставили и ликвидирали. Ријеч је о више од 200 лица која су била у четири аутобуса. Жртве из једног аутобуса ексхумиране су из гробнице у Сијековцу.Међу њима је било 23 дјеце и осморо Срба из Сијековца које су хрватрски војници убили у марту 1992. године", каже Грабовац.
Према његовим ријечима, трага се за жртвама из остала три аутобуса, а претпоставља се да су оне сахрањене на подручју општине Дервента, у близини католичког гробља у Дубочцу.
Посмртни остаци 59 жртава, који су ексхумирани из масовне гробнице у Сијековцу, одвезени су у Високо и од тада им се губи сваки траг.
У Институту за нестала лица БиХ тврдили су да су то жртве из Другог свјетског рата, па су узорци ношени у Енглеску на анализу.
Руководилац Оперативног тима за тражење насталих Републике Српске Горан Крчмар ни сам не зна гдје би се могла налазити тијела жртава.
"Када смо тражили да посмртни остаци буду пренесени у Бањалуку, у Високом нам је речено да су они сахрањени у височком гробљу, али нам нико није желио показати мјесто на коме се налази гробница", каже Крчмар.
У Удружењу за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода сумњају у искреност тих изјава, због чега захтијевају истрагу.
"Захтијевамо да нам се покаже гробница у коју су сахрањене жртве, као и одговор зашто се ни након осам година није приступило идентификацији жртава", истиче Грабовац.

 

Извор: срна