Тјентиште: Обиљежена 69.годишњица Битке на Сутјесци

Тјентиште

Обиљежавање 69. година Битке на Сутјесци у Националном парку Сутјеска на Тјентишту данас је почело полагањем вијенаца. Вијенце и цвијеће положиле су, између осталих, делегације СУБНОР-а РС, Србије и Црне Горе, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади РС, амабасаде Србије у БиХ, Борачке организације РС, НП "Сутјеска" и општине Србиње.

Предсједник СУБНОР-а РС, Благоје Гајић изразио је задовољство организацијом обиљежавања И бројем поштовалаца НОБ-а, који су дошли на Тјентиште.

- Посебно ми је драго што је данас на Сутјесци доста омладине. Битно је да су дјеца са нама док смо живи. Такође је важно да омладина схвати за шта смо се И како смо се борили И да привате те вриједности. Ми смо овде гинули, крварили, јели траву И од тога обољевали, зарад слободе нашег народа-рекао је Гајић.

Битка на Сутјесци била је прекретница ИИ Свјетског рата, позната је и као Пета непријатељска офанзива, према ријечима начелника општине Србиње Здравка Крсмановића доказ је да је могуће побједити силу и неправду.

- Данас овдје са Сутјеске основна порука коју ми шаљемо јесте да стварно за неке идеале велике, за правду и за слободу вриједи дати и оно што је највриједније а то је људски живот, борба за слободу и правду мора бити стална. Ово је једноставно веза са прошлошћу која те људе веже за нешто што су у животу имали, што су посједовали када су
били људи, када су имали неки нормалан живот, када нису били оптерећени неким проблемима. Они се враћају оним правим историјским вриједностима и ова данашња велика посјета је жеља за враћањем оних времена када су људи живили као људи и када су могли да опстану од свога рада, да брину о својој породици и да имају један перспективан и квалитетан живот - рекао је Крсмановић.

Обиљежавање Битке на Сутјесци настављено је културно-забавним програмом на платоу код централног споменика.

 

Извор: frontal