СУТРА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА У БиХ

jevreji

ДОБОЈ, 8. ФЕБРУАРА (СРНА) - У умјетничкој галерији Центра за културу у Добоју сутра ће бити отворена изложба "Логори у којима су страдали Јевреји БиХ".

"Ова изложба је подсјећање на безумље које је скоро уништило јеврејску заједницу БиХ, јер је од 1941. до 1945.године страдало око 70 одсто Јевреја БиХ, који су се нашли на мети систематског истребљења нацистичке Њемачке и других окупационих или марионетских држава", рекао је Срни извршни секретар Јеврејске општине у Добоју Дарио Атијас.

Он је подсјетио да је на подручју Независне Државе Хрватске (НДХ) током 1941. и 1942. године основано тридесетак њемачких, италијанских и усташких логора, што ће се моћи видјети на изложби, која је и подсјећање на једно безумље које је скоро уништило јеврејску заједницу у БиХ.

Први усташки концентрациони логор у НДХ - Даница, основан је 15. априла 1941. године у Дрењу покрај Копривнице, док су усташе прву масовну ликвидацију заточеника провеле у логору Јадовно на Велебиту, те у логорима Слано и Метајна на острву Пагу, који су били саставни дио велебитско-приморских усташких концентрационих логора са сједиштем у Госпићу, нагласио је Атијас.
        
Организатор изложбе, која ће бити отворена сутра у 19.00 часова, је Јеврејска општина Добој у сарадњи с Министарством просвјете и културе Републике Српске, општином Добој, Историјским архивом Сарајева и Јеврејским културно-просвјетним и хуманитасрним друштвом "Ла беневоленција" из Сарајева.

 

 

Извор: срна