„Шумарице" дан сећања на српске жртве

Na istom zadatku ... Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i glavni i odgovorni urednik Pressa Veljko Lalić
Na istom zadatku ... Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i glavni i odgovorni urednik Pressa Veljko Lalić

Latinica

Да се не заборави - У акцији која је трајала три месеца успели смо да сакупимо више од 16.000 потписа које смо јуче предали министру рада и социјалне политике Расиму Љајићу

 

Ујединили србију: акција Пресса завршена великим успехом - политичари, јавне личности и грађани подржали иницијативу за Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

 

После три месеца велике акције Пресс је јуче предао министру рада и социјалне политике Расиму Љајићу више од 16.000 потписа да се 21. октобар, датум немачког злочина у Крагујевцу, обележава као Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

- Мислим да је ова акција велики резултат Пресса јер је ваш лист први успео да уједини српске историчаре и политичаре. Ми, који нисмо успевали да се сложимо ни око тога који је датум у календару, сада смо јединствени око једног значајног историјског датума. То је највећи домет ове иницијативе. Други велики домет Прессове акције јесте сећање на све жртве, али и то што сте на овај начин указали на значајан допринос Србије у антифашистичком покрету у Европи - истакао је министар Лајић.

 

Ми смо народ страдалника

Он је обећао да ће се иницијатива нашег листа ускоро наћи пред Владом и надлежним одборима. Главни и одговорни уредник Пресса Вељко Лалић захвалио се министру на подршци.

Boris Tadić

 

- Ово је најважнија акција коју је покренуо наш лист. Иницијативу су подржале све странке у Србији, што мислим да је веома важно како би се коначно закопале све идеолошке ратне секире у Србији. Уз то, Шумарице су највећи појединачни злочин на тлу Србије у Другом светском рату, који по монструозности стрељања ђака нема пандан у европској историји, што само треба да нас подсети на огромне жртве које смо дали за слободу у Другом светском рату, и то да смо народ страдалника - рекао је Лалић.

Акцију Пресса, која је ујединила целу Србију, подржали су сви српски политичари, без обзира на страначку припадност. Свој потпис на ову иницијативу пре поласка у Њујорк на заседање Генералне скупштине УН, ставио је и председник Борис Тадић, као и чланови његовог кабинета.

 

Шапер: 21. октобар је дан који указује на величину антифашистичке борбе у Србији

Срђан Шапер, директор маркетиншке агенције „Мекен Ериксон" први је у промајском интервјуу за Пресс изнео идеју о седам нових празника, међу којима се нашао и 21. октобар. Наш лист је његов предлог ставио на интеренет, а након што су Шумарице убедљиво победиле, уредништво Пресса одлучило је да покрене ову акцију. - Мислим да 21. октобар 1941, дан када је стрељано више хиљада невиних крагујевачких ђака и грађана, треба обележавати као државни празник зато што тај дан указује на величину антифашистичке борбе која се, у веома тешко време за савезнике, распламсавала у Србији и свим крајевима где Срби живе. Управо због величине нашег отпора нацизму само су у Србији, Русији и на Криту, у целој окупираној Европи, примењиване тако сурове мере одмазде, сто стрељаних за једног убијеног војника Вермахта. Други, симболички разлог је у томе што би тај дан требало да нас подсети на све жртве које је наш народ дао у свим вековима борбе за слободу, и на чињеницу да мисао и сан о народној слободи и српској државности није никада нестајао, па мислим да и данас треба да нам буде највеће надахнуће и опомена. Најзад, овај датум, по мом мишљењу, треба да нас увек подсећа на величину и снагу опраштања и наду, да парафразирам патријарха Павла, да ћемо увек бити људи и да никада нећемо дозволити да се у наше име било коме учини зло које ће обесмислити невине жртве крагујевачког октобра - каже Шапер.

 

Подршку су нам дали и премијер Мирко Цветковић, председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, скоро сви министри у Влади Србије, председници политичких партија, посланици, угледне јавне личности, спортисти и око 16.000 грађана.

- Сматрам да 21. октобра у Крагујевцу треба да се одржава антиратна манифестација која упозорава на безумље фашизма, мржње и насиља. Историја Србије и Балкана је, у ствари, историја ратова у којима су махом страдали невини - рекао је премијер.

Приликом потписивања председница Скупштине, и сама Крагујевчанка, подсетила је на значај овог датума и сву трагедију Шумарица.

Томислав Николић 

- У Крагујевцу су тада настрадали обични људи, свештеници, учитељи, радници, сељаци, ђаци... Веома је добро да Шумарице постану наша државна прича јер ће то бити јасна порука да се фашизам никада не може заборавити - рекла је она.

Свој потпис дао је и председник Српске напредне странке Томислав Николић и његов заменик Александар Вучић.

- За мене као Крагујевчанина 21. октобар има специјално значење. Одрастао сам уз много деце без родитеља који су страдали у Шумарицама. Било је много мајки удовица, а не знам колико је јавности познат податак да се мање од једног процента тих жена потом удало - открио нам је Николић после потписивања иницијативе.

spisak 

 

Либерално демократска партија Чедомира Јовановића такође је подржала иницијативу нашег листа. Свој потпис за „Шумарице" ставио је и лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић.

- Иницијатива Пресса је изузетно добра и посланици УРС-а ће је подржати када дође на дневни ред у Скупштину - нагласио је Динкић.

Подршка је јуче стигла и од председника ДСС Војислава Коштунице. Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић такође је међу онима који су подржали иницијативу Пресса.

 

Српски Јад Вашем

- Одавно, сваког 21. октобра, у Шумарицама се одржава велики школски час сећања. Морамо да обележавамо злочине окупатора и да свим жртвама и немачког и мађарског и бугарског и албанског нацизма подигнемо српски меморијални „Јад Вашем", да следимо пример Јевреја и не изоставимо ниједно име - рекао је он.

Прессовој акцији се на самом почетку придружио и амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас који је поручио да судбина крагујевачких жртава свима треба да буде опомена и обавеза - данас и у будућности.

 

И Шешељ подржао акцију Пресса

Лидер радикала и хашки оптуженик Војислав Шешељ подржао је акцију Пресса. Он је преко потпредседника СРС-а поручио да 21.октобар треба да се обележава као Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

 

И амбасада и ја лично поздрављамо иницијативу Пресса да 21. октобар у Србији буде проглашен за Дан сећања на жртве националсоцијалистичке окупације тадашње Југославије - поручио је Мас.

Уз нашу иницијативу стао је и велики број историчара који сматрају да 21. октобар заслужује да буде обележен као Дан сећања на све жртве у Другом светском рату. Историчар Миодраг Јанковић види „Шумарице" као меморијал свих наших жртава у 20. веку.

- То треба да буде не само место измирења четника и партизана већ светиња на којој ће се измирити сви Срби који су живот изгубили зато сто су били Срби или зато што су бранили слободу и Србију. Кад већ не можемо да будемо сложни док смо живи, онда будимо сложни и једнаки у смрти. Шумарице да постану српски Вад Јашем, меморијал, црква под отвореним небом Шумадије... - рекао је Јанковић.

Цветковић 

 

Петицију је потписао и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

- Ово место доказује колико је српски народ морао да страда кроз векове - рекао је Андрић.

Потписник иницијативе био је и књижевник Матија Бећковић, који је истакао да Срби морају да се помире.

- Ми смо потомци партизана и четника, али немамо никаквог разлога да настављамо ту битку. Да су живи они који су били четници и партизани, и они би се одавно помирили - рекао је Бећковић.

Potpis za dan sjecaćanja 

 

Подсетимо, читаоци Пресса су у великој анкети нашег листа изгласали да 21. октобар, датум када се десио стравичан злочин у Шумарицама, треба да буде увршћен на листу државних празника. У овој анкети учествовало је више од 1.000 људи, којима је понуђено пет потенцијалних датума. 

potpisi građana

 

Сложно - Демократе и Напредњаци прикупљали потписе за „Шумарице"

Уједињене и политичке партије

КРАГУЈЕВАЦ - Иницијативи Пресса придружили су се и Демократска странка и Српска напредна странка понудивши логистичку подршку - да на својим штандовима прикупљају потписе. Први човек ДС-а у Крагујевцу Душан Обрадовић каже да о огромном интересовању за ову акцију најбоље говори податак да је првог дана, 16. јула, прикупљено чак 380 потписа. - Фасцинирало ме је колико је Крагујевчана дошло у странку да потпише иницијативу, а да уопште нису наши чланови. Запамтио сам баку, рођену 1918. године, која је потписала петицију уз коментар: „Није важно, сине, која сте странка, важно је да када ставим потпис, имам осећај да се нешто питам о важној ствари" - прича Обрадовић. Син председника СНС Томислава Николића, Радомир, који води ту странку у Крагујевцу каже да није требало никоме објашњавати зашто 21. октобар треба да се обележава као државни празник. - Наши чланови су прикупљали потписе на штандовима, у странци, али и тако што су ишли од врата до врата. Крагујевчани су здушно подржали то што су једне велике дневне новине покренуле овакву иницијативу и што смо јој прискочили у помоћ - објашњава Радомир Николић.

 

Виолета Недељковић, Марија Раца, Београд

Извор: Press Online