СТРАШНИ ПОКОЉ У КУСОЊАМА

БАЊАЛУКА, 13. АВГУСТА /СРНА/ - На данашњи дан 1942. године усташе су у селу Кусоње, у близини Пакраца, убиле 473 Срба, подсјећају из Удружења "Јадовно 1941".


Били су то углавном становници села Кусоња, те околних села Драговић и Чакловац, те дио српских избјеглица испод Козаре које су тражиле спас бјежећи од усташа.

Највећи дио Срба убијен је тако што су натјерани у православну цркву Светог Георгија, која је потом затворена, поливена бензином, затрпана сламом и спаљена.

Они који нису стали у цркву, поклани су и побацани у оближње бунаре. Игром случаја, једна жена успјела је да се извуче испод гомиле лешева и да се спаси.

Међу страдалима било је много дјеце. Остала дјеца и жене потрпани су у возове и депортовани у логоре смрти Јасеновац, Стара Градишка...

Дјеца која су била нешто већа и радно способна подијељена су хрватским породицама да би обављали послове у пољу. Мањи број мале дјеце је усвојен и покатоличен.

Осталој малој дјеци се губи сваки траг и може се само слутити каква их је судбина снашла. Дио веће дјеце која су била радно ангажована у пољима послије рата су се успјела вратити у родно село, те свједочити о овом страшном злочину.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

КУСОЊЕ – ОПОМЕНА: НЕ ЗАБОРАВИМО ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА