СРБИМА СЕ НАМЕЋЕ ХРВАТСКО-КОМУНИСТИЧКО ТУМАЧЕЊЕ ПРОШЛОСТИ

Душан Батаковић

Душан Батаковић

Директор Балканолошког института САНУ Душан Батаковић рекао је да се временом, уз синхронизовано дејство сродних наука и медија, Србима постепено намеће хрватско комунистичко тумачење прошлости као увод у стварање осјећања трајне кривице и развијање комплекса ниже вриједности.

 

"Данас се све чешће чује да смо ми мали народ, што је опипљив резултат оркестрираних настојања да се кроз систематску сатанизацију и омаловажавање, код Срба створи трајно осећање немоћи и слабо прикривеног стида. Да ли је Израел мала земља, а Јевреји мали народ?", изјавио је Батаковић за "Блиц". 

Он је истакао да су Срби, уз све слабости, бројем наневелик народ, али су велики народ по историји, култури, науци, умјетности и славним личностима. 

Батаковић је навео да су озбиљан проблем "професионални историчари", који из идеолошких, националистичких или реалполитичких разлога систематски учитавају негативно тумачење српске прошлости, сводећи је на етничко чишћење. 

"Циљ ових `повесничара`, којим из морално сумњивих побуда често асистирају и поједини овдашњи историчари, јесте да се поруке српске историје трајне вредности обесмисле, а самопоштовање и понос на славну прошлост у народу релативизују", истакао је Батаковић. 

Он је оцијенио да су Срби још "жртве комунистичке пропаганде" и да су "оковани ланцима веома утицајне удбашко КОС-овске структуре комунизма", чији реформисани штићеници и њихови потомци из сјенке владају Србијом и гуше њене потенцијале. 

Говорећи о Косову, Батаковић је поручио да се сви они који би да заувијек отпишу Косово, прво одрекну 15 одсто своје највредније имовине. 

"Ко се одрекне једног дела своје државне територије, која при томе важи за свету земљу српског народа, даје пун легитимитет сваком другом сепаратизму унутар наших граница", истакао је Батаковић. 

 

Он је поново указао на опасност од успостављања албанске православне цркве на Косову, која би преузела српску баштину. ​

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

АЛБАНЦИ ЖЕЛЕ ДА ПРОГЛАСЕ НЕЗАВИСНУ КОСОВСКУ ЦРКВУ

О хрватским уџбеницима историје - Jadovno 1941.

АКАДЕМИК ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ – Милост Хрвата купујемо ...

Остала страдишта - Јадовно 1941.