СРБИЈА РАЗУМИЈЕ ЈЕРМЕНЕ, ЈЕР СУ И СРБИ БИЛИ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА

Александар Чотрић

Александар Чотрић

Посланик Народне скупштине Србије Александар Чотрић изјавио је данас у Јеревану да Србија разумије страдање Јермена које је почело 24. априла 1915. године, јер је и српски народ био жртва геноцида који је над њим почињен у Другом свјетском рату на територији Независне Државе Хрватске (НДХ).


На Глобалном форуму "Против злочина геноцида" који је организован као знак сјећања на почетак масакра над Јерменима у Османском царству, Чотрић је рекао да је прије стотину година почињен први велики злочин у двадесетом вијеку у ком је убијено милион и по Јермена, али да тај вијек по геноциду памте и Срби. 

"Српски народ је био жртва геноцида у НДХ. Српски народ је страдао а и даље проживљава патње на Косову и Метохији, одакле је прогнано више од 200.000 људи", рекао је Чотрић који је и предсједник посланичке групе пријатељства са Јерменијом у парламенту Србије. 

Он је нагласио да је на Космету убијено 2.500 Срба, да је запаљено 40.000 српских кућа, а потпуно уништено више од 150 православних богомоља, саопштено је из парламента Србије. 

Глобални форум "Против злочина геноцида" отворио је 22. априла предсједник Јерменије Серж Саргасјан. 

На централној манифестацији обиљежавања 100 година од геноцида над Јерменима, која ће бити одржана сутра у Јеревану, очекује се и учешће предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Француске Франсоа Оланда.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

посланици европског парламента подржали резолуцију

ердоган унапријед одбацује резолуцију о убијању јермена
страдала 721. 000 срба, што је 80 одсто укупних ... - Jadovno 1941.

Француска усвојила закон о геноциду - Jadovno 1941.