СРБИ УВИЈЕК ПРЕКОМЈЕРНО СТРАДАЛИ ЗА СЛОБОДУ

Милића Гај

Милића Гај

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је синоћ у Милића гају код Козарске Дубице да је слобода најважнија ријеч у историји српског народа, који је због ње увијек страдао прекомјерно.

Обраћајући се окупљенима, Додик је нагласио да се због борбе и жртава српског народа у Другом свјетском рату, а затим и у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату мора чувати Република Српска и за њу се борити јер се данас борба за слободу брани на други начин демократијом, процедурама и референдумом.

"Ја сам спреман да будем жртвован да би остварили своје право на референдум у Републици Српској јер је Српска смисао историјске борбе овог народа. Ми смо данас у Српској слободни. Никад не смијемо да престанемо да се боримо за независност", рекао је Додик.

Додик је пред бројним поштоваоцима традиције Народноослободилачке борбе (НОБ) у Милића гају, мјесту гдје је 27. јула 1941. године започео устанак против фашизма у Крајини изјавио да је важно обиљежавање тог догађаја јер бројни народи данас желе да припишу себи заслуге у борби против фашизма.

Он је навео да је структура антифашистичких јединица скоро до самог краја рата била доминантно српска, а да су устанци у БиХ дизани, углавном, тамо гдје су живјели Срби.

"Зато је важно данас доћи овдје у Милића гај, мјесто гдје су патриоте 1941. године дигле устанак за слободу, против фашизма, јер су знали да ће, ако се не боре, овај народ бити истријебљен и сатјеран у логоре без икакве шансе да се брани", рекао је Додик.

Додик је поновио да су Срби у БиХ заслужили више од бивше Југославије која је била највећа заблуда српског народа.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић поздравио је у Милића гају храбри народ Козаре и Поткозарја, другове и борце НОБ-а и њихове потомке.

Гајић је посебну захвалност у обиљежавању Дана устанка против фашизма у БиХ изразио предсједнику Републике Српске Додику, кога је назвао личношћу која улаже све своје умијеће у просперитет Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је у Милића гају дигнут устанак 1941. године против највећег зла човјечанства - фашизма, који је посебно био изражен на простору БиХ, који је припојен Независној држави Хрватској (НДХ).

Он је посебну захвалност изразио народном хероју др Младену Стојановићу и другим устаницима и истакнутим борцима антифашистичке борбе.

"На овим просторима су се 45 година након рата појавили духови фашизма који су разорили тадашњу државу. Слобода на овим просторима увијек је била несигурна и варијабила и за њу се морало борити, а тако је и сада", поручио је Савановић.

Окупљенима се обратио и начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, који је нагласио да се ових дана прославља Дан устанка народа ових крајева против највећег зла 20. вијека и злочина НДХ.

"Најбитније је да смо тада на овим просторима показали јединство војске и народа, а и сада нам је то јединство потребно као и тада да би сачували Републику Српску", рекао је Злојутро.

Овом традиционалном збору у Милића гају синоћ је присуствовао и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Одржан је и пригодан умјетнички прогам, који је највећим дијелом био посвећен животу др Младена Стојановића.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ДО МИЛИЋА ГАЈА (Најава) - Jadovno 1941.

У Дубици током Другог свјетског рата страдало 54 одсто ...

Сјећање на ЈАНДРИЋЕ из Читлука код Козарске Дубице ...