СРБЕ И ЈЕВРЕЈЕ ВЕЗУЈЕ СТРАДАЊЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ

МОДИН, 7. НОВЕМБРА (СРНА) - Страдање Срба и Јевреја кроз историју судбински повезује ова два народа, изјавио је Срни директор Градске управе Модина Јорам Хармон.
"За мене је најупечатљивији дојам током посјете Бањалуци било учешће на годишњем помену уСпомен-подручју Доња Градина, који судбински повезује Јевреје и Србе у њиховом страдању кроз историју", рекао је Хармон током посјете активиста Феријалног савеза Републике Српске граду Модину.
Он је навео да је приликом боравка у Бањалуци имао прилику да се сретне са тада премијером, а сада предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, тадашњим предсједником РС Рајком Кузмановићем и градоначелником Бањалуке Драгољубом Давидовићем и стекне, како је рекао, јак дојам о руководству Републике и града.
Захваливши се на пријему у име Владе Српске, министар за породицу, омладину и спорт Републике Српске Нада Тешановић рекла је да је захваљујући шефу Представништва Републике Српске у Израелу Арију Ливнеу, доста тога сазнала о Модину.
"Већ неколико година заједно учествујемо на историјском часу о Јасеновцу", рекла је Тешановићева.
Тешановићева је подсјетила да је као потпредсједник Народне скупштине Српске приије двије године у Бањалуци приредила пријем за гимназијалце из Модина и упознали их са парламентарним животом Републике Српске.
Она је изразила наду да ће веза између Републике Српске и Израела односно Модина и Бањалуке бити све успјешнија.
Начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бањалука Љиљана Радовановић изразила је задовољство доласком у Модин, изразивши увјерење да ће сарадња у области културе, образовања, спорта и привреде бити у наредом периоду још квалитетнија, на обостано задовољство.
"Знамо да су ваши пливачи изразили жељу да учествују на нашем међународном пливачком митингу, који је и квалификациони за Олимпијске игре 2012. године. С обзиром на то да ће се пливачки митинг одржати у вријеме обиљежавања историјског часа и помена страдалим у Јасеновцу и дана града, вјерујем да ћемо у априлу у Бањалуци дочекати бројну делегацију из Модина", рекла је Радовановићева.
Она се захвалила на пријему у своје и име градоначелника Драгољуба Давидовића.
Шеф Одјељења за међународне односе Модина Зива Аса рекла је да је камен темељац за Модин положен 1993. године, а први становници доселили су три године касније.
"Ради се о граду са изузетно позитивним демографским кретањем. Годиње се у Модин досели око 1.000 породица, што додатно говори о снази овог града", рекла је Аса.
Модин данас има више од 80.000 становника.

 

Извор: срна