СПЦ зауставила челнике Новог Сада

Obeležavanje 70. godišnjice Novosadske racije

Нови Сад -- Председник Скупштине Новог Сада оптужио обезбеђење СПЦ да су спречили њега, војвођанске званичнике и амбасадоре да присуствују помену жртвама Рације.
"Младићи у белим мантијама, њих укупно тридесетак, дословно су нас физички спречили да уђемо у простор иза ограде, предвиђен за званице", рекао је Александар Јовановић.


Он је прецизирао да су, поред њега, спречени да у тај простор уђу и градоначелник Игор Павличић, председник Скупштине Војводине Шандор Егереши, потпредседница покрајинског парламента Маја Седларевић, као и амбасадор Мађарске Оскар Никовиц и амбасадор Израела Јосеф Леви.
Јовановић је додао да је након тога из протеста напустио помен и навео да се вратио на Кеј жртава Новосадске рације након што је помен, који је организовао СПЦ, био завршен.
"Нисам желео да правим инциденте, једино што сам желео је да оставим ружу на споменик жртвама Рације. Очигледно је да бачки владика Иринеј Буловић покушава да политизује целу ствар и да не преза чак ни од тога да злоупотребљава жртве за то", оценио је Јовановић.


Он је навео да овакве датуме треба да обележава искључиво држава, јер је тако свугде у свету. Према његовим речима, цркве би требале да учествују у комеморацијама, али као суорганизатори, а не као починиоци дипломатских скандала који шиканирају световну власт, преноси новосадски Радио 021.
"Гнусна ми је политизација костију побијених Новосађана. Тиме што нама физички није дозвољен улазак на комеморацију представља управо то. Ја сам писао партијарху српском Иринеју и тражио од њега објашњење, да ли је ово став СПЦ или став грађанина Буловића, и чекам његов одговор, јер је овако нешто недопустиво", сматра председник градског парламента.


Амбасадор Израела Јосеф Леви одбио је прокоментарише чињеницу да је помен жртвама Рације посматрао са травњака поред споменика. Према његовим речима, обележавање Рације треба да представља сећање и солидарност српског и јеврејског народа, а не политичке сукобе.
"Данас није дан за ово што се десило. Данас је дан за праштање, за сећање и за солидарност два братска народа, који су стајали заједно у страдању под фашистичким терором", кратак је био Леви.

Ни Павличић није желео да коментарише дипломатске инциденте са улаза, рекавши да је на комеморацију дошао као и сви други грађани и да није ни очекивао да га пусте у ограђени простор.
Маја Седларевић напустила је обележавање 70. годишњице Новосадске рације, јер јој није било омогућено да ода пошту жртвама.
Она је у саопштењу за јавност навела да се на Кеј жртава рације вратила када је помен био завршен и додала да је тада положила цвеће на споменик.
Протеклих дана вођена је полемика представника градске власти и Епархије поводом обележавања 70. годишњице Новосадске рације, после које Епарихија није позвала представнике града да учествују у званичном обележавању тога догађаја.


Помен жртвама Новосадске рације служили су патријарх српски Иринеј са епископима СПЦ и врховни рабин Србије Исак Асиел, у име Јеврејске заједнице.
Централној манифестацији на Кеју жртава рације, поводом обележавања седам деценија од тог великог злочина у Другом светском рату, присуствовао је директор јерусалимског Меморијалног центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф и више од 10.000 грађана.
После молитвеног помена жртвама рације, патријарх Иринеј је истакао да је овај скуп велики час историје и снажна порука црквама, верама и народима да се овакви злочини више никада не понове.
"Овакав тужан јубилеј, сећање и помињање имена невиних страдалника настрадалих од обезбожених и спаљених савести људских, остало би без правог значаја и вишег смисла ако би се све свршило само посетом овом месту и кратком молитвом", рекао је он.
Онима који су починили тај страшан злочин над невиним људима, само зато што су били другог народа или друге вере, патријарх Иринеј је поручио оно што је, како је рекао, некадашњи патријарх Герман казао у Јасеновцу - да им као хришћани опростимо, али не смемо да заборавимо.


Патријарх српски је рекао да злочини, какви су се десили пре 70 година у Новом Саду и Јужној Бачкој, представљају "најдубљи пад човека, који га сврстава ниже од најкрволочније животиње", и поручио да треба да завлада "нови дух времена после таквог времена зла".
Гост из Израела Ефраим Зуриф је подсетио на то да је један од учесника Новосадске рације, некадашњи официр мађарске жандрамерије Шандор Кепиро, прошле године у будимпештанском суду ослобођен одговорности за тај злочин и оценио да је то била политизована пресуда.
Истакавши да су правда и сећање два прихватљива начина реаговања на ове сташне злочине, он је рекао да је правда у том будимпештанском суду очигледно показала озбиљне недостатке.

"Судија Варга признао је да Кепиро није био невин, али пошто је на запањујући начин одбацио сву документацију и сведочења, пресудио је да оптужба није успела да докаже кривицу", истакао је Зуроф.
Наводећи да нам стога преостаје сећање, због чега је и ово заједничко присуство великог броја јуди на месту некада почињених злочина, он је нагласио да се мора послати јасна и гласна порука да ниједна политизована пресуда не може преиначити чињенице или кривицу починилаца злочина.
После централног обележавања 70. годишњице Новосадске рације, помен је данас служен и на градској плажи Штранду, на месту где су невини људи убијани, а њихова тела бацана под лед Дунава.
"Највећи број њих доводјен је у Соколски дом, да би затим били спроведени до Штранда, убијани и гурани под лед", изјавио је представник Меморијалног друштва "Рација 1942" Александар Вељић и навeо да се зато последњих неколико година помен жртвама одржава и на том месту.
То је прилика и да се сетимо великана Игњата Павласа као и других значајних људи који су убијени у Новосадској рацији, додао је Вељић.


Помен су служили свештеници новосадске црквене општине, а након уметничког програма окупљени грађани су у Дунав спустили цвеће и запалили свеће на месту великог страдања.
Новосадску рацију спровеле су снаге окупаторске мађарске војске и жандармерије, уз учешће и дела локалног становништва, од 21. до 23. јануара, у оквиру Рације у јужној Бачкој која је почела 4, а завршена 29. јануара 1942. године.
Према до сада утврђеним званичним подацима, за та три дана је у Новом Саду брутално убијено 1.246 људи, међу којима 489 мушкараца, 415 жена, 165 деце и 177 старих особа.
Евидентирано је, како се наводи у "Краткој историји Новог Сада" Ђорђа Србуловића, да је међу жртвама било 809 Јевреја, 375 Срба, 18 Мађара, 15 Руса, 13 Словака, девет Хрвата, троје Немаца и по двоје Русина и Словенаца.
Меморијално друштво "Рација 1942" у Чуругу бележи да је у Новосадској рацији убијено најмање 4.000 људи и да тачан број још није утврђен.


То друштво је навело податке из мађарских војних кругова у Другом светском рату до којих је дошао посланик Странке малих поседника Ендре Бајчи Жилински, према којима је Рација у Бачкој однела најмање 12.763 жртве.

 

Новости: B92