СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА СРБА ИЗ ВОЗУЋЕ

Возућа

ДОБОЈ, 10. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Обиљежавање 16 година од страдања Срба из Возуће и долине ријеке Криваје у општини Завидовићи у Федерацији БиХ почело је јутрос маршом "Путем егзодуса Срба из Завидовића и Возуће 2011", дугим 40 километара.
Спонзори ове традиционалне манифестације Срба из Возуће и долине ријеке Криваје су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић и начелник општине Добој Обрен Петровић, а организатор је Завичајно удружење Завидовићана са сједиштем у Добоју.
Протјерани Срби из Возуће и долине ријеке Криваје у општини Завидовићи у БиХ допутовали јутрос аутобусима из Добоја до насеља Тумаре на Озрену, гдје ће испред православног храма Свете Огњене Марије, оскрнављеног и порушеног у прошлом рату, пјешке кренути према насељу Стог, удаљеном око 15 километара од Завидовића.
Учесници марша, међу којима су начелник општине Добој Обрен Петровић и руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Републике Српске Горан Крчмар, кретаће се такозваним "камионским путем", правцем Бријесница, Малчићи, Кврга и Боровци, према насељу Стог, рекао је Срни предсједник Завичајног удружења Звидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић.
У Стогу ће православни свештеници служити парастос за све погинуле српске војнике и цивиле из возућко-озренског ктаја, а затим ће код масовне гробнице у том насељу бити освештан Спомен крст посвећен 21 погинулом српском војнику и цивилу, чији су скелетни остаци, без глава, есхумирани прије неколико година.
Парастосу и освштању Спомен крста, који је изграђен од гранита и високог три метра, осим учесника марша присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.
Масовно страдање Возућана током прошлог рата догодило између 10. и 24. септембра 1995. године, када је из 30 насеља родни крај напустило 1 920 српских породица са 7 680 чланова, бјежећи од злочина муслиманских војника и муџахедина из састава Трећег корпуса тадашње Армије БиХ.
Према подацима Удружења породица несталих лица у Добоју, на ширем озренско-возућком простору током прошлог рата нестало је 459 српских бораца и цивила. Ексхумацијом и асанацијом терена пронађена су 282 тијела, међу којима је било 40 без глава, а још се трага за 177 лица.
Из Удружења наводе да имају доказе да су припадници Армије БиХ и Комисија за тражење несталих лица Федерације БиХ, чији је тадашњи предсједник био Амор Машовић, ради прикривања злочина с озренско-возућког простора измјестили 12 масовних гробница са 138 скелета, међу којима је највећа у насељу Кучице код Завидовића, са 64 тијела.
Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" са сједиштем у Добоју је 30. јануара 1999. године поднијело тужбу Хашком суду са изјавама преживјелих српских логораша, докуменатима, фотографијама и видео записима о постојању логора и злочинима муслиманских војика и муџахедима из састава Армије БиХ, због чега су хашки истражитељи крајем 1999. и почетком 2000. године посјетили ово и остала удружења у Добоју.
Од тада до данас Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" од Хашког суда, као и од Суда и Тужилаштва БиХ није добило било какву повратну информацију, ниту је покренут иједан поступак у вези са тим случајем. 

Извор: срна