СЈЕЋАЊЕ НА ПРОБОЈ НЕПРИЈАТЕЉСКОГ ОБРУЧА У КОЗАРСКОГ ЕПОПЕЈИ

Полагање вијенаца на споменик на Патрији

Полагање вијенаца на споменик на Патрији

Делегације града Приједора и градског одбора СУБНОР-а положиле су данас вијенце на споменик на Патрији - мјесту гдје су прије 73 године партизански одреди извршили пробој из опкољене Козаре у вријеме велике непријатељске офанзиве 1942. године.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић је, обраћајући се присутнима на традиционалном народном збору, истакао да овим чином сјећања и народног зборовања данашње генерације изражавају поштовање према борцима Народноослободилачког рата (НОР) чија храброст, слободарски дух и патриотизам и данас изазивају дивљење.

"Сјећање на све погинуле на овим просторима када је гинула нејач, а моћно оружје њемачког окупатора било уперено против једног народа који се херојски борио да опстане и да живи на овим просторима, наша је морална обавеза и одговорност, те залог за будућност да се таква злодјела више никоме не десе", поручио је Ђаковић.

Предсједник градског одбора СУБНОР-а Вељко Родић истакао је да је пробој на Патрији један од најзначајнијих момената битке на Козари која је вођена од 10. јуна до 15. јула 1942. године.

"Приликом пробоја обруча, 4. и 5. јула 1942. године погинуло је око 600 цивила и 900 бораца, а из збјега на опкољеној Козари извучено је 10.000 цивила", рекао је Родић.

Он је додао да споменик на Патрији симболизује јединство народа и бораца, те свједочи о борби, страдању и побједи народа Поткозарја.

"О Козари, њеној епопеји и и херојству њеног народа још није све речено, још ће се писати књиге и живјети сјећања на погинуле борце и страдале цивиле Поткозарја", нагласио је Родић.

Након полагања вијенаца и у засеоку Мацуре, мјесту гдје је тачно пробијен непријатељски обруч и историјског часа, свечаност на Патрији завршена је великим народним збором.

Свечаности су присуствовали преживјели учесници НОР-а из Приједора и Козарске Дубице, потомци учесника НОР-а, чланови Извиђачког одреда "Др Младен Стојановић" из Приједора, те учесници Малог маратона "Патрија 2015" чији је циљ био на мјесту традиционалног народног зборовања.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih neko ...

ДАНАС 72 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ - Jadovno 1941.

КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА ...

Козара и Равна гора - Jadovno 1941.