СЈЕЋАЊЕ НА МЛАДЕНА СТОЈАНОВИЋА

Полагање вијенаца пред спомеником Младену Стојановићу у Приједору

Полагање вијенаца пред спомеником Младену Стојановићу у Приједору

Приједорски СУБНОР организовао је данас историјски час и полагање вијенаца на споменик народном хероју, доктору Младену Стојановићу поводом 119 година од рођења и 73 године од погибије легендарног партизанског команданта.

Предсједник приједорског СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да је организатор устанка на Козари из свог родног Приједора отишао у легенду и да је Младен својим дјелом заслужио да га спомињу годинама, деценијама и вијековима. 

"Заслужио је да се његово име изговара са највећим пијететом и посебном пажњом", нагласио је Родић. 

Младенови посмртни остаци пренесени су на Партизанско гробље у Приједору 1961. године из Јошавке гдје је трагично страдао након тешког рањавања из засједе. За народног хероја проглашен је 7. августа 1942. године. 

Вијенце су на споменик доктору Младену Стојановићу положиле бројне делегације. 

Делегација приједорског СУБНОР-а положила је вијенац и на централно спомен- обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни" које се налази преко пута споменика од бронзе који је дјело Младеновог брата, вајара свјетског гласа, академика Сретена Стојановића. 

У пригодном програму учествовали су ученици основних школа "Младен Стојановић" из Љубије и "Десанка Максимовић" из Приједора. 

Данашњим поменом почело је обиљежавање Дана Младена Стојановића које се наставља концертом културно-умјетничких друштава која носе његово име у суботу, 4. априла, Позоришту Приједор у 19.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ - Jadovno ...

отварање изложбе "стојановићи и сарајевски атентат"

КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА ...