СЕНАТ О ПРИЗНАЊУ ГЕНОЦИДУ НАД ЈЕРМЕНИМА

jermeni

ЈЕРЕВАН,(СРНА) - Два америчка сенатора представила су приједлог закона који позива америчку владу да призна геноцид над Јерменима у вријеме Отоманског царства од 1915. до 1923. године, саопштила је Јерменска скупштина Америке.

Турски геноцид у Јерменији први је признао Уругвај 1965. године. Многе земље, укључујући Русију, слиједиле су овај потез.

У САД, гдје су 42 земље признале геноцид, савезна влада тек треба да усвоји закон.

"Вријеме је да се САД придружи 19 земаља, укључујући Белгију, Канаду, Француску, Италију и ЕУ, које су званично признале активности Отоманског царства од 1915. до 1923. године као геноцид", рекао је Роберт Мендез, преноси РИА Новости.

Мендез и његов колега Марк Кирк предали су приједлог закона, који су подржали деветорица сенатора као и Чарлс Шумер, шеф Демократског одбора за сенатску кампању.

"Ова резолуција тачно представља догађаје од 1915. до 1923. године као геноцид, одаје пошту жртвама и јача америчко морално вођство у вези са људским правима и превенцијом масовних злочина широм свијета", рекао је портпарол сенатора Кирка.

Отоманско царство прогонило је Јермене крајем 19. и почетком 20. вијека. Масакрирано је око 1,5 милиона Јермена 1915. године.

Турска, која жели чланство у ЕУ, одбацује оптужбе за геноцид и оштро реагује на сваку критику Запада.

Русија је 1995. године усвојила резолуцију у којој осуђује геноцид над Јерменима.

 

Извор: срна