СЕМИНАР О ПЕДАГОШКОМ ПРИСТУПУ ИЗУЧАВАЊУ ХОЛОКАУСТА

Козарска Дубица
Козарска Дубица

У Козарској Дубици данас је почео трећи семинар о теми "Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српској", на којем предавања доктора Хаве Барух из Међународне школе "Јад Вашем" у Израелу похађају 22 професора историје и српског језика из средњих школа у Српској.

Шеф Одјељења за централну Европу Међународне школе "Јад Вашем" у Израелу Хава Барух напоменула је да је холокауст и Други свјетски рат врло трауматично искуство за цијели свијет, те да се поставља питање како младе генерације учити о дешавањима из тог периода. 

"Сваке године долазим овамо из највећег центра за изучавање холокауста у свијету, гдје радимо са професорима из цијелог свијета о методама и приступима изучавању холокауста", рекла је Барухова новинарима. 

Она је појаснила да се настоји предочити младим генерацијама шта се дешавало у то вријеме, како не би добили само пуке информације, те додала да са групом професора из Републике Српске ради већ три године. 

"Покушавамо ученицима да покажемо шта су то стереотипи, мржња према другима и шта су посљедице свега тога, а то је јако тешко. Холокауст је екстреман примјер овакве мржње, али нажалост посљедице и даље постоје. Настојимо да смањимо њихов утицај и можемо се само надати да ћемо у томе успјети", објаснила је Барухова. 

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро подсјетио да је Козарска Дубица мјесто у коме се десио геноцид у Другом свјетском рату и да је тада изгубљено више од половине становника те општине.

"У формалном смислу нико то није ни прогласио геноцидом. Овај семинар се одржава по трећи пут у нашој општини и на овај начин се преносе савремене методе у изучавању холокауста и геноцида и свакако су од користи за наше професоре и дјецу", рекао је Злојутро. 

Директор "Спомен подручја Доња Градина" Милорад Буква прецизирао је да семинару о теми "Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српској" организује у сарадњи са Меморијалном установом "Јад Вашем" из Израела и Педагошким заводом Републике Српске. 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је рекао да је овај пројекат од изузетног значаја за Републику Српску и Израел. 

"Сама чињеница да дијелимо исте антифашистичке вриједности и да су Срби и Јевреји доживјели исту судбину у Другом свјетском рату говори да је ово добра прилика да наши професори науче педагошки приступ изучавања холокауста и тај приступ преносе у основне и средње школе", навео је Дамјановић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЕМИНАР О ХОЛОКАУСТУ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ - Jadovno ...

Сјећање на ЈАНДРИЋЕ из Читлука код Козарске Дубице ...

Покољ у цркви у селу Драксенић 1942. године - Jadovno 1941.