Против салонског, млаког и декларативног антифашизма

Бантски грабовац

21. јула, одржан је парастос и комеморација за 1.285 српских цивила, жртава усташког масакра у почињеног крајем јула 1941. у Банском Грабовцу. Том приликом обиљежена и годишњица оружаног устанка, односно прве борбене акције у Хрватској коју су извели Васиљ Гаћеша и 40-ак партизана под његовом командом, напавши усташке снага у том селу.

У Банском Грабовцу збио се први масовни окршај усташа с устаницима у Хрватској. На основу директива са саветовања у шуми Абез на Кордуну, 42 устаника под водством Васиља Гаћеше напали су ноћу са 23/24. јула зграде опћине и жељезничке станице, а након што су савладали посаду и одузели преко 50 пушака, повукли су се из села. Усташе су затим од 24. до 26. јула скупљале све Србе из околних села, укупно 1.285 и довеле их у Бански Грабовац гдје су их на бруталан начин поубијале. Иако се говори да је масакр у Банском Грабовцу био усташка одмазда због напада, то је по ријечима учесника догађаја и познавалаца хисторије био дио већ смишљеног плана геноцида над Србима по коме је у јулу и августу требало побити највише Срба. 

Скупу одржаном у организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБАХ) и Српског народног вијећа (СНВ) и градских власти Петриње код костурнице и споменика у помен жртвама присуствовало је неколико стотина људи с подручја Баније и Кордуна, као и Загреба и других градова Хрватске, али и пун аутобус антифашиста из Велике Кладуше и Пећиграда у БиХ. 

Годишњицама антифашизма мјесто је у државном календару 

Након парастоса који је служио парох глински Слободан Дракулић, положени су вијенци, а присутнима су се обратили представници Срба, антифашиста и локалних власти, као и изасланици државних власти. 

- На овакав начин присјећамо се оних који не заслужују заборав, рекао је бивши хрватски председник и почасни председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста (САБА РХ) Стјепан Месић, истичући да је недозвољиво да догађаје као што су масакр у Банском Грабовцу, формирање логора у Јадовном или годишњица устанка у Србу обележавају само жртве или судионици тих догађаја. 

- Недопустиво је што годишњице таквих догађаја нису у државним календарима јер хрватска држава мора комеморирати овакве догађаје зато што само тако може бити вјеродостојна у позивању на онај дио Устава који каже да је данашња Хрватска заснована и на темељима антифашизма, казао је Месић. 

- Сматрао сам то нужним рећи прије свега зато што смо недавно могли чути новог челника највеће опорбене странке како каже да би коначно требало дефинирати начела на којима почива хрватска држава. Колико ја знам, та су начела дефинирана у Уставу, стога ову изјаву не могу схватити другачије, него као непризнавање важећег Устава, као позив на његову промјену, а тиме и позив на промјену карактера хрватске државе. То не смијемо допустити. Може се стећи утисак да Европа данас благонаклоно гледа на ревитализацију нацизма и национализма и изједначавање нацизма и комунизма, али Хрватска, иако улази у ЕУ, то неће дозволити, био је изричит Месић и поручио да се требамо борити против тога да младе генерације одрастају не схваћајући и не знајући што се заиста догађало јер против истине наступа заједничка фронта деснице. 

- Неформално, али стварно, уједињено наступају одређене снаге из свијета које ту десницу из својих разлога подржавају. Али наступа нажалост и Католичка црква која никад није смогла снаге да усташки режим у Хрватској јавно обиљежи као злочиначки, али којој не недостаје ријечи када треба упозоравати на наводно свеприсутни комунистички менталитет и на опасност од комунизма за коју сватко реалан зна да уопће не постоји, нагласио је Месић и истекао да се југославенска федерација није могла одржати, али да су народи с тог простора упућени једни на друге, те да само антифашисти могу искрено пружити руку сурадње преко граница, док остали то чине с фигом у џепу. 

Ставити комплекс под заштиту 

Предсједник СНВ и саборски заступник Милорад Пуповац нагласио је да је "овдје формиран први борбени партизански одред који је извршио прву борбену акцију у Хрватској у складу с позивима партије на устанак народа против окупатора и домаћих квислинга из шуме Брезовица и савјетовања у Абезу". Партија је позвала на устанак против усташког режима који је до тада направио злочине у Гудовцу, Вељуну, Прекопи код Глине и који је формирао логор истребљења Јадовно. 

- Ништа од тога није лаж. Јер да јесте, ток хисторије, а можда и цјелокупа хисторија хрватско српских односа, али и односа међу народима удруженим у Југославију била би другачија. Али није, рекао је и додао да се заговорници велике лажи, након што нису успјели са својим националистичким идејама, у Хрватској, БиХ или Србији, сада чврто боре да своју лаж повежу са службеним истинама, истекао је Пуповац. 

- При томе у службеним институцијама као што су министарсттво образовања или културе не наилазе на потребан одговор и реакцију Јер да налазе, онда би у уџбеницима стајало више истине него што стоји, или би се издвојило 50.000 куна да се споменик доведе у стање да се не почне рушити и да се овај кокмплекс стави под заштиту, рекао је Пуповац. 

- Сви се овдје окупљамо да их подсјетимо да је то наша, али и њихова дужност. Јер ако се настави тако, онда ћемо имати посла с декларираним, а не са стварним антифашисзмом, нити с борбеним антифашизмом какав је био од 1941. до 1945 . То није био салонски, млаки и декларативни антифашизам, то је био антифашизам у коме се гинуло за слобуду, једнакости и братства. Такав антифашизам ми требамо, устврдио је Пуповац уз громогласан аплауз присутних. 

- Наша је дужност да с овог и других места позовемо оне чија је то обавеза јер се на овом мјесту тестира наш истински однос према вриједностима као што су слобода, братство и једнакост које од Француске револуције предсатављају темељ земаља ЕУ, али које од 1945. представљају темељ бивше Југославије и нових држава на том простору. Они који не виде да се негирањем тих вредности негирају темељи днашњих држава и перспективе односа међу њима, ти су заробљеници прошлости и велике лаже, рекао је. 

Пуповац је као предсједник СНВ најавио заједнички рад са САБА РХ и представницима других мањинских заједница, локалних самоуправа и државних власти да мјеста као што је то буду достојно третирана. 

Грабовцу дати много већу важност какву заслужује 

- Није случајно што је данас ту само један микрофон и само неколико, углавном аматерских фотоапарата. Зашто? Зато што их ми зовемо на уобичајени начин, уљудним дописом да се одвија скуп као што је овај. Медијима није довољно да х се позове на скуп, очито је потебно да им неко с вишег мјеста каже за скуп. Само, како кад се ни они не појављују на скупу, што значи да таквим мјестима и скуповима увијек није дата важност какву заслужују, нагласио је Милорад Пуповац. 

Истичући да су у редовима Хрватске војске у рату 1990-их били и бројни Срби и припадници других мањина, изасланик хрватског предсједника Иве Јосиповића, заповједник копнене војске ХВ генерал бојник Драгутин Репинц указао је на будућност и темеље антифашизма.

- Повезивање на темељу заједничких вриједности и стандарда, али различитости држава, народа, култура и њихових особитости, простор је у којем Хрватска и сви њени грађани виде своју будућност. Стога се требамо окренути изазовима који нам предстоје како би остварили будућност какву смо сањали за модерну Хрватску које не би било без антифашистичке борбе. Управо због тога је и антифашизам уграђен у Устав РХ као сустав вриједности на којима се Хрватска данас темељи и какав сустав вриједности требамо заједнички штити и градити, рекао је Репинц. 

Помало лирским описом Зринка Ћорић, предсједница Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Петриње, евоцирала је успомене на акцију, али и усташки масакр 1.286 српских цивила који је услиједио. 

- Страшани усташки злочини згранули су свијет, а сад се јављају разни "знанственици" који то негирају и доводе у питање тековине НОБ у којој је мисао водиља била да не побиједи фашистичка звијер, рекла је и додала да су се и многи бранитељи, потомци партизана, нашли на вијугавом животном путу и бранику домовине 1991. године. 

Свечаност или комеморација? 

- Младим генерацијама треба рећи истину о НОБ, што је тешка задаћа поред свих који шире мржњу, истакла је Ћорић и нагласила се и потребу обиљежавања жртава јер како је рекла, свако умире два пута, једном кад умре и други пут кад га забораве. 

- А ми не желимо да се заборави НОБ и злочини на које подсјећају гробови у Банском Грабовцу, рекла је. 

Присутнима су се обратили и Мирослав Грегуринчић, изасланик петрињског градоначелника Жељка НенадићаАндрија Рудић, замјеник сисачко-мославачке жупанице Марине Ловрић Мерзел и саборски заступник и изасланик Хрватског сабораЗоран Васић

Међу узваницима је био и амбасадор Србије Станимир Вукићевић који је положио и вијенац. Уприличен је и културно-умјетнички програм у коме су наступиле женске пјевачке групе пододбора Српског културног друштва "Просвјета" из Сиска, Петриње и Малог Градца, као и женски збор "Зелени Бријег" из Сиска. 

Иако ове године за разлику од прошлих обиљежавања у Банском Грабовцу није било непримјерених говора и интензивног мијешања '41. И '91. године, Извршни одбор СДСС Сисачко мославачка жупаније подсјетио је на непримјереност појединих детаља скупа. 

- На позиву пише "свечаност" иако се уз обиљежавање годишњице устанка комеморирају и жртве усташког масакра, каже предсједник тог страначког тијела Милан Крстинић, истичући да би се програм који укључује и пјесме и музичке наступе, па онда и дружење уз грах, требао одржати код 50-ак метара удаљеног споменика устанку, а не на споменику у спомен жртвама у непосредној близини гробница жртава гдје би се требао одржати само парастос. 

Такођер, током парастоса окупљенима се није дало устајати са "заузетих" столица или са клупа под шатром, а многи су својим разговором надјачавали молитве и обраћање протојереја Дракулића. 

Аутор: Ненад Јовановић 

 

Извор: СНВ

 

Везане вијести: 

Парастос за 1.285 српских цивила