ПРОМОВИСАНА ЛОМОВИЋЕВА "КЊИГА О ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ"

Књига о Диани Будисављевић
Књига о Диани Будисављевић

У Брчком је синоћ промовисана "Књига о Диани Будисављевић", аутора Бошка Ломовића.

Обраћајући се љубитељима писане ријечи, Ломовић је рекао да се за Диану Обехер Будисављевић није знало 70 година, иако њено дјело представља један од највећих хуманитарних подвига током Другог свјетског рата. 

"Ова храбра Аустријанка избавила је из усташких логора у НДХ више од 15.500 српске дјеце, углавном са Козаре и Кордуна. Преживјело их је 12.500, што је она уредно документовала у свом дневнику који је деценијама скриван од јавности", рекао је Ломовић. 

Он каже да му је управо тај дневник, који је штампан у малом тиражу, највише користио приликом писања књиге. 

Стево Ћосовић, уредник у београдској издавачкој кући "Свет књиге", која је објавила Ломовићеву књигу, каже да је Диана Будисављевић учинила први корак у акцији спасавања српске нејачи из усташких логора смрти. 

"Рођена у Инсбруку, ова Аустријанка је једна од најчаснијих жена које су ушле у српску историју. Њено оружје у борби против усташког зла били су човјечност и доброта", рекао је Ћосовић и додао да ова књига даје наду да зло овог свијета не може бити јаче од истине. 

Ћосовић је напоменуо да је "Књига о Диани Будисављевић" штампана на ћириличном и латиничном писму, као и на њемачком и енглеском језику. 

Књижевни критичар из Брчког Жарко Миленић рекао је да "Књига о Диани Будисављевић" завређује пажњу и да би на основу ње требало да буде снимљен филм, као што је то учињено са филмом "Шиндлерова листа" снимљеном по роману "Шиндлерова арка" Томаса Кенелија.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк ...

АКЦИЈА ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ - НАЈВЕЋИ ПОДВИГ У ...

Диана Будисављевић - Отргнута од заборава - Jadovno 1941.

Милана Бабић: Диана - Jadovno 1941.

35 година од смрти Диане Будисављевић - Jadovno 1941.