ПОВОДОМ 73. ГОДИШЊИЦЕ ОКУПАЦИЈЕ БАЧКЕ АПРИЛА 1941.

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/racija1942.jpgДванаестог априла1941. године, по наређењу мађарског регента Миклоша Хортија, противно Међународном праву, окупаторска војска ушла је у Суботицу и наредног дана запосела целу Бачку.  Окупација је пропраћена убиством 3.609 ненаоружаних грађана, што је први погром Срба у Другом светском рату.

Хортијевски терор је до октобра 1944. усмртио и на стотине антинациста, преко 8.000 Срба колониста у логору „Шарвар“, неутврђени број присилно мобилисаних за Источни фронт, а јануара 1942. зверском „Рацијом“ над Србима и Јеврејима искоренио око 25.000 житеља јужне Бачке (подаци Музеја Града Новог Сада).  Своје ратне злочине мађарски Хитлер крунисао је априла 1944. депортацијом преосталих бачких Јевреја у нацистичке логоре смрти (хортијевски Холокауст преживело је 2.614 Јевреја од преко 16.000). 

Наша Меморијална збирка „Хортијев геноцид“ садржи десетине докумената и 60 књига о свирепим злочинима мађарског окупатора.  Прикупљање доказа и очување сећање на Жртве хортијевског терора наша невладина организација чини самоиницијативно, а држава Србије јој никада није понудила икакву потпору у томе.  Врхунац неодговорног односа Државе према Жртвама је прошлогодишње одбијање Народне скупштине да Декларацијом осуди геноцидне акте државних органа Хортијеве Мађарске над цивилним становништвом наше земље!  Осим тога, жалосна је чињеница да огромна већина потомака, рођака и суграђана Жртава не само да свесно заборављају Жртве, него се нису удостојили да овом Друштву кажу ни обично „хвала“ за драгоцене податке које смо о Жртвама систематично прикупили и представили за добробит свих људи.    

  

Нови Сад, 12. април 2014. 

Александар Вељић

председник Друштва за очување сећања на Холокауст