ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА БИСТЕ НАРОДНИХ ХЕРОЈА

Полагање вијенаца у Новом Граду поводом Дана побједе над фашизмом

Полагање вијенаца у Новом Граду поводом Дана побједе над фашизмом

Полагањем вијенаца на бисте народних хероја Миће Шурлана и Симе Бјелајца и историјским часом, у Новом Граду је данас обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом.

Предсједник општинске Комисије за његовање традиције ослободилачких ратова Александар Јанковић подсјетио је да је у Новом Граду 1. маја обиљежен Дан ослобођења ове општине у Другом свјетском рату. 

Предсједник општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић каже да се обиљежава највећи датум у историји када је свијет побиједио фашизам, нацизам и милитаризам. 

"Не смије се заборавити да су тој побједи својом жртвом допринијели и наши очеви и дједови", рекао је Тодић. 

Професор историје Слободан Бјелајац навео је да се 9. маја обиљежава 70 година од побједе над фашизмом и одаје почаст жртвама најстрашнијих догађаја у историји човјечанства. 

Бјелајац је нагласио да је у Другом свјетском рату страдало више од 60 милиона људи, од којих више од 37 милиона цивила, а милиони су страдали у логорима који су били "фабрике смрти". 

Према његовим ријечима, у овим догађајима пакао су доживјели Срби у тадашњој Независној држави Хрватској. 

"Европа се 9. маја 1945. године пробудила са надом у бољи живот и будућност, а данас након 70 година запитајмо се шта се догађа у Украјини - зар они који славе Стјепана Бандеру, СС дивизију Галиција и самог Хитлера су ти који добијају подршку против слободарских Руса који су поднијели највећи терет другог Свјетског рата и у ту побједу уградили 28 милиона живота и на крају донијели слободу Европи", каже Бјелајац. 

Током Другог свјетског рата страдало је 8.000 становника Новог Града - 2.000 војника и 6.000 цивила, а највише их је страдало у логору Јасеновац. 

Поводом 1. маја - Дана ослобођења Новог Града у Другом свјетском рату и 9. маја - Дана побједе над фашизмом, вечерас ће у Новом Граду бити одржане Трке слободе, манифестација у којој ће учествовати 800 дјеце предшколског и школског узраста.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежен дан страдања цивила другог свјетског рата у новом ...

Н. Град: Вијенци код заједничког спомен-обиљежја - Jadovno 1941.

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ПОГИБИЈЕ 56 БОРАЦА ВРС ...