Полиција код Слуња гњавила судионике спомена на усташке жртве Строго надзирана комеморација

Мени се чини да је полиција више штитила уставни поредак него судионике, изјавио је Раде Косановић, службени представник СНВ-а

Овогодишња, трећа по реду, комеморација за 483 цивила српске националности, убијених прије 70 година у Садиловцу, одржана у тамошњој православној цркви у суботу 28. јула, узбуркала је духове чим је најављена. Организатор, православна парохија из Плашког, обавијестила је припаднике српске заједнице да “драговољци и бранитељи из Слуња и Раковице желе забранити тај скуп” и да “поручују да никоме не гарантирају сигурност”. Одмах је обавијештен врх српске заједнице и у договору с Министарством унутрашњих послова је одлучено да се комеморација ипак одржи и да полиција даде заштиту судионицима. Међутим, догодило се скоро супротно.

- Атмосфера је била врло мучна и напета. Полиција је на доласку код цркве свакога претресала, легитимирана, уписивала имена и презимена, од куда смо, зашто смо ту дошли и слично. Таквим поступањем полиције нисмо задовољни. Трагично је да се не може слободно доћи до мјеста страдања невиних цивила, положити вијенце, запалити свијеће и достојанствено одати дужну почаст. Мени се чини да је овдје полиција више штитила уставни поредак него судионике, изјавио је Раде Косановић, начелник опћине Крњак и службени представник СНВ-а на тој комеморацији.

Присутни хисторичар др. Ђуро Затезало такођер је изразио разочарање свиме што се око комеморације догађало, а посебно га је засметало претресање и легитимирање. У МУП-у, односно Полицијској управи карловачкој, кажу да је главни пропуст направио организатор.

- У петак је у Полицијској постаји Слуњ запримљена пријава Удруге хрватских бранитеља Домовинског рата и опћине Раковица да се на подручју Личког Петровог Села дистрибуира летак којим се позива на обиљежавање 70. обљетнице страдавања српских цивила у цркви у Садиловцу, а у којем стоји коментар да је ослободилачка акција Олуја злочиначка и да је село спаљено, а српски народ протјеран. С обзиром да је овај коментар код чланова Удруге хрватских бранитеља Домовинског рата опћине Раковица изазвао велику узнемиреност, полицијски службеници Полицијске постаје Слуњ обавили су особни и телефонски разговор с особом која је организатор овог обиљежавања и која је дистрибуирала ове летке и која је одмах увидјела да је својом радњом, односно писањем на летку коментаре о Олуји и страдавању, изазвала велику узнемиреност грађана и убрзо се је писмено испричала Удрузи хрватских бранитеља Домовинског рата и опћине Раковица и Полицијској постаји Слуњ. Полицијски службеници Полицијске постаје Слуњ су осигуравали мјесто догађања којом приликом су обавили разговор с организатором овог обиљежавања док ухићења или других полицијски поступања није било – устврдила је Тамара Грчић, гласноговорница ПУ Карловачке.

 

М. Цимеша

 

Извор: Новоссти

 

Везане вијести: 

ПОМЕН ЗА 463 СРБА ПОБИЈЕНИХ У САДИЛОВАЧКОЈ ЦРКВИ