ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА

ПРИЈЕДОР, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - У ноћи између 22. и 23. октобра 1942. године, група усташа, припадника Друге усташке сатније Осме усташке бојне, предвођена усташким поручником Батинићем, извршила је покољ над становништвом Великог Паланчишта.

Усташе су без употријебљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле 342 становника, међу којима је било 226 дјеце узраста до 17 година. 

Те ноћи, на исти начин убијено је и око 200 становника села Мало Паланчиште и Јеловац. Ово је био један од најмонструознијих злочина које су усташе извршиле у овом дијелу Поткозарја. 

У Другом свјетском рату у Великом Паланчишту страдало је 536 становника српске националности од укупно 1.080 становника, према попису из 1941. године. 

Половина становника овог села било је жртва планиране промјене демографске структуре у Независној Држави Хрватској /НДХ/. 

Према званичним подацима Историјског архива у Београду, укупан број страдалих становника Великог Паланчишта сачињавају 464 цивилне жртве усташког терора и 72 лица страдала у Народноослободилачкој борби /НОБ/. 

Током Другог свјетског рата у Великом Паланчишту је спаљено и уништено више од 80 одсто стамбених, пољопривредних и других објеката. Читави засеоци били су спаљени, а бројна огњишта у потпуности угашена. 

Породично стабло Белић је избрисано. Немила судбина је задесила и породице Бановић, Личанин, Стегић и бројне друге.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

Дара Бановић

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ НАРОДНИ ЗБОР У ПАЛАНЧИШТУ

Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави!

Комеморација у Паланчишту