Подела света уз грузијско вино

Новообјављени документи обелоданили детаље везане за Конференцију на Криму од 4. до 11. фебруара 1945. Организацију скупа у Јалти Стаљин поверио Берији

МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТРЕНУТНО врло лоши односи између Русије, САД и Велике Британије главни су разлог што се 70. годишњица одржавања чувене Међународне конференције у Јалти, на којој су донете важне историјске одлуке, обележава скромно и без подсећања на славне дане заједничког ратовања. Додуше, Јалту нису заборавили историчари, па су организовани научни скупови, али је на Западу очигледна тенденција да се умањи допринос СССР-а у победи над фашизмом.

Три лидера земаља победница над фашизмом срела су се на Јалти пре седам деценија, где је и одржана чувена конференција од 4. до 11. фебруара 1945. године. У Ливадијском дворцу у Јалти осим домаћина, совјетског лидера Јосифа Стаљина, били си представник Велике Британије Винстон Черчил као и амерички председник Френклин Рузвелт, први лидер САД који је крочио у земљу совјета.

Ближио се крај рата и лидери победничке коалиције су разматрали послератни светски поредак и делили интересне сфере. Пре конференције у Јалти одржана је 1943. конференција у Техерану.

У Јалти се расправљало о новим државним границама на територијама које су претходно биле под окупацијом Немачке. Осим тога требало је да се заврши и посао започет на Конференцији у Техерану и да се направи демаркациона линија сфере утицаја међу савезницима. Највише се расправљало о будућности Пољске. Она је добила део немачке територије, али је неке делове изгубила и они су постали саставни део Украјине.

Немачка је била подељена на окупационе зоне. Принципијелну одлуку о томе савезници су донели у септембру 1944. године. Што се тиче судбине Југославије, у Јалти је фактички признато да власт добије Јосип Броз коме је сугерисано да у власт узме и демократе.

Било је речи и о ратним репарацијама али се до краја лидери о томе нису договорили. У Јалти су почели разговори и о стварању нове међународне организације која би заменила неефикасну Лигу народа. Тако се ишло ка стварању Организације уједињених нација.

О томе како су три лидера прекрајали географску карту, много је написано. Али недавно су обелодањени документи Шесте управе Министарства безбедности СССР-а који су дуго били архивирани са ознаком "државна тајна", па се из њих сазнаје много занимљивости - од тога како се припремао скуп на Јалти до детаља као што је била припрема хране за високе госте.

Задатак око организације конференције у Јалти Стаљин је поверио свом земљаку Лаврентију Берији. Иако је у историји запамћен као окрутни и амбициозни полицајац и политичар, Берија је био неспорно врло способан организатор па није чудо што је баш њему бркати "хазјајин" поверавао важне послове. Основни план припрема донет је још 8. јануара 1945. године, а већ 27. јануара Берија је рапортирао Стаљину да је све спремно за конференцију. Иначе, Стаљин је на Крим стигао возом јер није волео да лети авионом. Возом је кренуо 29. јануара из Москве и два дана касније стигао у Симферопољ.

Крим је био ослобођен од Немаца у мају 1944, а касније су Совјети ту територију очистили од немачких агената. Пре почетка одржавања конференције ПВО Крима је била знатно ојачана. Полуоство је чувало чак 300 војних авиона од којих је 100 било способно да лети и ноћу. Аеродроме на Криму је штитило више од 600 ПВО оружја. Осим тога у случају ваздушне узбуне за учеснике конференције су била припремљена склоништа под земљом.


Осим главног аеродрома "Саки" на који су слетали и с ког су полетали амерички и британски авиони, били су припремљени и резервни аеродроми на Криму у Сарабузу и Геленџику, али и они даље на југу Украјине, у Николајеву и Одеси. Каква је била организација, доказује и то да су за савезничке пилоте и техничаре домаћини припремили чак 500 лежајева и све што је потребно за њихов рад и живот. Само у америчкој делегацији, и то не рачунајући пилоте и морнаре, било је 276 људи.

У Лукама Севастопоља и Јалте су били и савезнички бродови.

Да би телефонска и телеграфска веза беспрекорно функционисали, у Јалти су за ту прилику монтиране три телефонске централе за директне везе.

У зони одржавања конференције било је пет оперативних сектора тако да нико није могао да прође и на било који начин поремети рад конференције. Осим војске о обезбеђењу је бринуло још 800 оперативаца НКВД.

У јануару су на Крим посебни возови пребацили потребан грађевински материјал, намештај, посуђе... За руководиоце делегација пребачено је 35 аутомобила, међу којима је било неколико "пакарда", а такође још 15 путничких возила, затим 20 "вилиса" и пет теретњака.

Да не би било примедаба у вези са исхраном учесника конференције, у Јалти је прорадила нова пекара, а организовано је и складиште за намирнице, поврће, воће и месо. За рибу су одговарали локални рибари. У време одржавања конференције потрошено је 1.120 килограма меса, шест тона поврћа, пола тоне сирева... Пило се углавном вино из Грузије. Било је допремљено око пет хиљада бутеља вина, нешто више вотке, затим 6.300 флаша пива. За учеснике конференције обезбеђено је и 2.190 флаша коњака. После је колалала прича како је Винстон Черчил у Јалти пио две флаше коњака дневно.

Интересантно је да је Стаљин после завршетка конференције позвао америчког председника да дође на лето на одмор у Јалту, што је Рузвелт прихватио. Али жеља му се није остварила, јер је он већ 12. априла те године умро.

После завршетка конференције на Јалти, гости су полетели са аеродрома Саки у своје земље. Али добра савезничка атмосфера није дуго трајала, почела је међусобна борба интереса која се касније претворила у дугогодишњи Хладни рат.

ТРИ ДВОРЦА
Под посебном контролом се налазио Ливадијски дворац у којем се, иначе, одржавала конференција. У Ливадијском дворцу су били гости из САД. Нешто даље у Воронцовском дворцу су били смештени гости из Велике Британије, а домаћини су били у Јусуповском дворцу.

ПУТИН ПРОТИВ "НОВЕ ИСТОРИЈЕ"
Председник Русије Владимир Путин позвао је учеснике научне конференције на Криму "Јалта 1945. - прошлост, садашњост и будућност" да заштите истину о Другом светском рату и не допусте фалсификовање историје. Овај скуп се одржава у Ливадијском дворцу на Криму, на истом месту где је одржана и чувена конференција пре седам деценија. У поруци учесницима Путин је навео да смо сведоци како се води кампања да се ревидирају резултати Другог светског рата и да се умањи улога Црвене армије у великој победи над фашизмом. Због тога је основни задатак да се истина заштити.

 

Извор: НОВОСТИ